Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Stovky lidí si na Vinohradech užilo vinobraní

Do pražských Vinohrad lákalo 20. září Vinobraní na Grébovce aneb Vinohradské slavnosti. Kromě dobrého vína a burčáku čekal návštěvníky i kulturní a zábavný program inspirovaný atmosférou doby Karla IV.
Do pražských Vinohrad lákalo 20. září Vinobraní na Grébovce aneb Vinohradské slavnosti. Kromě dobrého vína a burčáku čekal návštěvníky i kulturní a zábavný program inspirovaný atmosférou doby Karla IV.  (Autor: čtk)
Autor: ČTK - 
20. září 2008
18:22

Stovky lidí zaplavily v sobotu pražské Havlíčkovy sady na Vinohradech, kde se konalo tradiční vinobraní. Letošní slavnosti vína nabídly nejen oblíbený burčák, ale i historické trhy, dobové atrakce či koncerty.

Vinobraní, které pořádala radnice Prahy 2, začalo už v pátek na náměstí Míru. Sobotní program v Havlíčkových sadech obsahoval koncerty, soutěže a závěrečný ohňostroj. Zájemci si mohli vyzkoušet chůzi na chůdách, střelbu z luku či oblékání do zbroje. Zapůjčit si mohli i piknikové koše a deky. Na burčák a občerstvení ale museli vystát dlouhé fronty.

V srpnu vylamujte zálístky, tedy menší výhony vyrůstající v paždí listů. V srpnu vylamujte zálístky, tedy menší výhony vyrůstající v paždí listů. | Ludmila Dušková


Park s honosnou vilou vybudoval podnikatel Moritz Gröbe v letech 1871 až 1888. Na svahu pod budovou je dodnes jedna z posledních vinic v Praze. Na ploše asi 1,5 hektaru tu roste 12.000 keřů révy pěti odrůd. Ročně z nich správce vinice Antonín Tureček získá asi deset až 15 tun hroznů.

Víno z nich mohou zájemci ochutnat ve Viničním altánu. I ten byl dnes do posledního místa zaplněn. Z jeho vyhlídky se na Nusle a Pankrác kromě návštěvníků dívali i Karel IV. a jeho čtyři manželky. Představovali je herci v kostýmech. Tuto pětici si pořadatelé letos vybrali za hlavní postavy slavností.

Víno jako lék? Víno jako lék? | Pavel Zábrodský

Právě Karel IV. přikázal přesně před 650 lety vinice na pražských návrších založit. Sahaly od Vítkova přes Vinohrady až ke Karlovu. Císař tehdy nechal přivézt révu z Burgundska, Praha se pak stala největší vinařskou oblastí v Čechách. Třicetiletá válka stav vinic zhoršila, k jejich zániku přispělo obléhání hlavního města pruskou armádou v roce 1757. Znovu se o vysázení révy zasloužily po sametové revoluci městské části a spolky. Další vinice jsou v Troji, ve Vysočanech a v Modřanech.

Vinohradské vinobraní se letos konalo už podvanácté. Loni si ho podle pořadatelů nenechalo ujít zhruba 15.000 až 20.000 lidí. I letos byl zájem obrovský, i když panovalo chladné počasí.