Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Myslivec zastřelil dceru (+13), nebyl obviněn

Ilustrační foto - myslivec
Ilustrační foto - myslivec  (Autor: Slávka Červená)
Autor: Václav Raufer - 
13. září 2008
05:00

Tragédie myslivce, který na Nymbursku zastřelil při honu třináctiletou dceru Veroniku, rozdmýchala opět debaty nad tím, co jsou myslivci zač.

Zda jsou skutečně ještě správci lesa, nebo spíš obecně nebezpeční organizovaní pytláci.

Případy, na jejichž konci stojí muž v kamizole střílející po člověku, nejsou totiž v poslední době ojedinělé. "Zdeněk byl zkušený myslivec. Na honech se už dávno nepije. Všichni jsme z toho neštěstí stále v šoku," uvedl starosta Hrubého Jeseníku Pavel Kurka.

Co se vlastně odehrálo v osudném okamžiku, to zatím nikdo přesně neví. Myslivci šli při lovu kachen podél strouhy u pole asi v padesátimetrových rozestupech. A stříleli po vyplašených kachnách. Dokud z automatické brokovnice značky Browling na tři patrony nevyšla rána poslední. "Brokovnice umí kopnout pořádně, ale když člověk stojí nohama pevně na zemi, musí to ustát. Moje teorie je, že Zdeněk vystřelil za pochodu a v okamžiku, kdy zmáčkl spoušť, zakopnul. Jinak to není možný," řekl Václav Kurka (60), jeden z myslivců, kteří byli u toho.

S podobnou verzí operuje zatím i policie. "Čekáme na výsledky odborných expertiz, nechali jsme vypracovat podrobný posudek na balistiku," řekl ředitel policie v Nymburku Jaroslav Novák. Vyhodnocení výsledků může trvat až třicet dní. Teprve po dokončení rozborů může být nešťastný střelec obviněn z ublížení na zdraví s následkem smrti.


I tady myslivci zabíjeli…

Srpen 2006 – S divočákem si spletl myslivec (33) muže (55), který byl večer na procházce. U Hřebče na Kladensku ho střelil přímo do srdce.

Prosinec 2007 – Myslivec u Nové Hradečné na Olomoucku usmrtil výstřelem z kulovnice svého třiapadesátiletého kolegu. Střelec byl opilý.

Červenec 2008 – Na Slovensku zastřelil myslivec (40) svého kolegu (24) v autě, když si podávali zbraň, aby mohli zastřelit srnce.