Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Světoví entomologové chystají demonstrace

Entomologie
Entomologie  (Autor: Wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
11. září 2008
11:28

Čeští entomologové plánují se svými zahraničními kolegy demonstrace, které by se měly konat před indickými zastupitelskými úřady za propuštění Emila Kučery.

Ten je v Indii odsouzený kvůli nepovolenému sběru hmyzu. První demonstrace před indickými velvyslanectvími v Praze, Vídni a Ottawě by se mohly konat už příští čtvrtek 18. září, řekl Vladislav Malý z České entomologické společnosti.


Více o případu:
Entomolog Švácha bez trestu, Kučera dostal 3 roky


Kučera byl v indickém Dárdžilingu obžalován z toho, že spolu s entomologem Petrem Šváchou sbírali bez povolení hmyz v národním parku Singhalia. Podle obžaloby mělo jít o lov obzvlášť vzácných druhů ke komerčním účelům. Zatímco soud ve středu 10. září Šváchu osvobodil, Kučeru poslal na tři roky do vězení.

Mezinárodní vědecká komunita se za oba entomology postavila už po jejich červnovém zadržení. Entomologové organizovali petice za jejich propuštění adresované indickému premiérovi Manmóhanu Singhovi, pod něž se podepsaly tisíce lidí. Ve prospěch obou entomologů u svého indického protějšku intervenoval i předseda Akademie věd České republiky Václav Pačes.

Za oba badatele intervenovala i česká diplomacie. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se dopisem obrátil na svého indického kolegu Pranába Mukherdžího. V pondělí 8. září požádal o pomoc indického státního ministra zahraničí Ananda Šarmu, který byl na návštěvě v Praze.

Malý v dopise, který rozeslal do mnoha zemí všech kontinentů, napsal, že proces se Šváchou a Kučerou byl postaven na lžích, podvodech a podvržených dokumentech. Češi podle něj nevkročili do národního parku, zadrženi byli v hotelu, kde jim byl odebrán nasbíraný materiál. Zoologický institut v Kalkatě, který ho posuzoval, uvedl podle Malého, že v něm nenalezl žádný chráněný druh a že nemá žádnou komerční hodnotu.

Oba muži se podle Malého provinili jen tím, že byli v nesprávnou chvíli na nesprávném místě. Byli vzati jako rukojmí západobengálských úředníků, kteří se prý snaží odtrhnout toto území od Indie. "Je to pouze politická hra v oblasti, kde může kdykoliv dojít k občanské válce," dodal.