Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Střety Romů a neonacistů v Rokycanech

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
8. září 2008
11:58

Posílení kamerového systému na nejproblematičtějších místech ve městě chystá vedení radnice v Rokycanech.

Chce tím reagovat na neklidnou situaci mezi romskými občany a pravicovými extremisty, kteří ve městě působí nebo se do něj začínají sjíždět. Vedení radnice vyzvalo Romy, aby chodili na zasedání komise prevence kriminality. Po dnešní schůzce s policií a zástupci Romů to řekl starosta Jan Baloun. Zesílené hlídky policistů i strážníků budou fungovat i nadále.

Schůzky na radnici jsou reakcí na situaci, která se ve městě vyhrotila před 14 dny. Do nonstop baru Ural, kde tvoří většinu hostů Romové, vtrhla skupina skinheadů a napadla obsluhu. Původní informace hovořila o tom, že při incidentu utrpěla poranění hlavy také 45letá Romka. Policie dnes na schůzce oznámila, že se žena vše vymyslela. "To, co původně řekla, vneslo do případu rasový podtext, nakonec se zjistilo, že to není pravda," uvedl ředitel rokycanské policie Josef Svoboda. Podle něj kriminalisté případ ještě neuzavřeli, rasový podtext dosud nebyl prokázán. Zatím obvinili z výtržnictví pět mužů, příznivců hnutí skinheads, a uvažují o rozšíření obvinění o trestné činy poškozování cizí věci a ublížení na zdraví.

Na incident v baru Romové zareagovali vzápětí nepovolenou demonstrací, již nyní ve správním řízení řeší úřady. Uplynulou sobotu se podobnou akci pokusili zorganizovat příznivci hnutí skinheads, policie jim v tom zabránila. "V neděli tu byli zase (skinheadi), útoku se nevyhneme. Všichni čekají, co se stane dál, vymyká se to tu kontrole," řekl dnes na radnici zástupce Romů. Podle dalšího přítomného mají Romové strach, ve městě prý působí neonacistická skupina, jež kontinuálně vyvíjí svoji činnost a patří k nejnebezpečnějším v republice.

"Policie o skupině ví. Monitoruje ji, má poznatky o tom, kde se schází," uvedl Svoboda. Podle něj za posledních 14 dnů Romové na policii žádný další případ nenahlásili, neobrátili se na ni ani s jiným podnětem. "Před týdnem jsme dostali řadu oznámení, že sem jede parta skinů, žádné komando nepřijelo, informace se nepotvrdila. Za tu dobu nedošlo ani k jinému narušení veřejného pořádku," dodal Svoboda. Místní provozovnu, kde se extremisté scházejí, policie sleduje ve zvýšené míře.

Podle starosty je nyní ve městě devět kamer, přičemž záznam jedné z nich pomohl při objasňování incidentu v nonstop baru. "Budeme se snažit, aby bylo po městě kamer více a to na frekventovaných místech a také místech, která si policie určí," řekl Baloun. Do kdy město kamery rozmístí, neuvedl. Své požadavky a připomínky mohou zástupci Romů sdělovat na pravidelném zasedání komise prevence kriminality, kterou svolává velitel městské policie zhruba jednou měsíčně. Podle Balouna nejsou až s výjimkou několika rodin ve městě s Romy problémy. Naopak je začínají způsobovat cizinci, jichž zde žije 1700, tedy více než desetina všech obyvatel.