Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tišnov ušetří pacientům za sanitku

Sestra Marie Dvořáčková při kontrole kardiostimulátoru na novém pracovišti v tišnovské nemocnici.
Sestra Marie Dvořáčková při kontrole kardiostimulátoru na novém pracovišti v tišnovské nemocnici.  (Autor: Miroslav Homola)
Autor: mh - 
4. září 2008
12:16

Je to vidina, ze které mají pacienti strach. Podle posledního návrhu ministerstva zdravotnictví nebude pojišťovna hradit cesty sanitkami na některé prohlídky.

Sanitky budou jízdu účtovat sazbou stejně jako taxíky a většina lidí si tak bude muset sáhnout hluboko do kapsy.

Nemocnice v Tišnově na Brněnsku přijala už s předstihem opatření, které bolestivý útok na peněženky přece jen zmírní.

"Očekávaná úprava se zřejmě dotkne i pacientů, kteří mají kardiostimulátory jejichž kontrola je nutná průměrně čtyřikrát ročně. Proto jsme ve spolupráci se specialisty v Brně zřídili pracoviště u nás. Pracuje na něm speciálně zaškolená sestra a lékař, který sem na částečný úvazek dojíždí," vysvětluje ředitel nemocnice v Tišnově Bořek Semrád.

Nejde přitom o zanedbatelné množství lidí. Do zdejší nemocnice, která je spádově pro asi 50 000 obyvatel dojíždí na kontrolu přes 1 500 nemocných s kardiostimulátory. Ti všichni by museli do Brna, které je pro mnohé vzdáleno i přes 50 kilometrů.

"Já to mám do Brna pouhých dvacet kilometrů, ovšem při běžné ceně 35 korun za kilometr by pro mne čtyři nutné návštěvy znamenaly ročně 5600 korun. A to už je pro každého důchodce pořádná zátěž," pochvaluje si novou službu paní Zora Veselá.