Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Upálení - demonstrace hrůzné smrti!

 (Autor: Archív)
Autor: kol - 
12. srpna 2008
11:08

Za posledních šest měsíců se podle médií jen v České republice upálilo nejméně 6 lidí. Statistiky počtu sebevražd přitom nejsou oproti jiným rokům výrazně jiné.

Statistiky se možná příliš nemění. Jak si ale vysvětlit, že jen od prosince minulého roku se k upálení v České republice rozhodlo nejméně sedm lidí? A šesti z nich se jejich záměr vydařil. Je na zamyšlení, proč stále častěji volí sebevrazi pro svůj odchod ze života tak bolestivé metody. Proč tomu tak je? Blesk se zeptal renomovaného psychologa Karla Humhala.

1. Proč se někteří sebevrazi, bez ohledu na očekávanou bolest, upalují? Spojuje tyto lidi něco?
V reálu jsem neměl možnost se žádným z nešťastníků, kteří se pokusili o sebevraždu upálením hovořit, vyjadřuji se proto pouze hypoteticky. Pomineme-li výjimečné případy, jako byl třeba Palach, kdy motivací jeho jednání byly vyšší společenské cíle, jedná se nejspíš o extrémně silné pocity negativního postoje k sobě samému, a patologický masochismus s přáním co nejvíce si ublížit. Vědomá motivace (způsob jak si subjektivně odůvodní vlastní čin) těchto lidí může být různá a roli může hrát i vědomí částečně zastřené třeba požitím alkoholu, s sníženou hladinou rozpoznávacích schopností.

2. Jak moc výše zmíněný druh sebevraždy ochromí osoby z blízkého sebevrahova okolí?

S odchodem každého člověka ze života se jeho blízcí těžce vyrovnávají, i když se jedná o přirozené úmrtí. Obvykle se málokdo vyhne pocitům viny, zda přeci jen nemohl nějak přispět k záchraně, či alespoň k prodloužení života takového člověka. Dojde-li k sebevraždě, natož sebevraždě obzvláště trýznivým způsobem, je míra psychického utrpení jeho blízkých značná a může vést až k rozvoji různých psychosomatických onemocnění (těžké deprese, mozkové příhody, infarkty, zhoubná onemocnění).

3. Má nějakou souvislost s nárůstem upálených lidí právě probíhající léto (míněno v tom smyslu, že se v létě například rozchází více partnerských párů apod.)
Napadá mě, že snad pouze teplé počasí a častější pobyty v noci venku, v přírodě, a konzumace alkoholu venku k tomu přispět mohou.

Ilustrační foto Ilustrační foto | Blesk - archív

 


S u m á ř   p o s l e d n í c h   p ř í p a d ů :

1. Datum: 07.08.08

Sebevrah, který se zapálil u pumpy, zemřel

Sebevrah, který se ve středu zapálil u benzinové pumpy v Praze Malešicích, zemřel. Řekla to mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jana Jelínková. Neznámý muž utrpěl popáleniny druhého a třetího stupně na 95 procentech těla, zranění tohoto rozsahu bývají smrtelná.

Více o případu si přečtěte zde.


2. Datum: 05.08.08

Muže hrozícího výbuchem vyvedla policie


Kvůli nešťastné lásce chtěl vyhodit do povětří sebe i byt. Přesně v 17:55 po vyjednávání mladý muž v doprovodu záchranářů a policie vyšel z domu a sanitka ho převezla do motolské nemocnice.

Více o případu si přečtěte zde.


3. Datum: 05.08.08

Upálil se z nešťastné lásky

V rekreačním domku v Dolním Radíkově na Jindřichohradecku se v
pondělí odpoledne upálil pětatřicetiletý muž. K činu ho zřejmě dohnala nešťastná láska, sdělila v úterý jindřichohradecká policejní mluvčí.

Více o případu si přečtěte zde.


4. Datum: 16.06.08

Upálila se ve svém autě

Tak jako tak jí byl osudným líh. Alkoholička se v autě polila hořlavinou, podpálila se a uhořela. Tragická smrt 50leté ženy z Bohuslavic otřásla touto obcí u Hlučína na Opavsku. Nalezena byla na předním sedadle své Škody 120 v garáži u rodinného domu. Přivolaná lékařka konstatovala smrt upálením.

Více o případu si přečtěte zde.


5. Datum: 02.05.08

Tragické čarodějnice

Filipojakubská noc ve Vesci u Dačic na Jindřichohradecku byla ještě na začátku, zábava už se rozjížděla, když... Před zraky téměř celé obce se v záři plamenů vatry objevila hořící postava. Přestože se lidé na hořícího muže okamžitě vrhli, nedokázali ho včas uhasit. Vojtěch M. na místě zemřel!


6. Datum: 10.04.08

Matka dvou dětí zvolila smrt v plamenech

Strašnou smrt si vyvolila matka dvou dětí z Častotic na Třebíčsku.
Žena (+48)se v noci upálila v lese. Hrůzostrašný křik vyděsil obyvatele Častotic na Třebíčsku. Zoufalé výkřiky se ozývaly z okraje lesa Dubinec přímo nad vsí. V tu chvíli nikdo z místních nenašel odvahu jít se do lesa podívat. Přitom by pravděpodobně zachránil lidský život! Za dva dny policisté našli ohořelé tělo ženy (+48).

Více o případu si přečtěte zde.


7. Datum: 10.03.08

Zabil se, protože neměl úspěch u dívek

Devatenáctiletý mladík z Písecka se upálil na půdě svého domu. Na místě policisté nalezli dopis na rozloučenou, ve kterém mladý muž uvedl, že se rozhodl vzít si život z důvodů problémů v osobním životě a neúspěchu u dívek.

Více o případu si přečtěte zde.


8. Datum: 26.12.07

Své pravdě obětoval život

Čest byla pro něho víc než život! Život Petra Křišťáka (31), který se na protest proti nespravedlivému rozsudku polil benzínem a upálil, před pár dny skončil. Čest byla pro něho víc než život! A proto tak tragicky skončil příběh sebevraha Petra Křišťáka (31). Cítil se být nespravedlivě odsouzen k 75 dnům vězení. Na protest se v lednu před soudem v Rychnově nad Kněžnou, který ho potrestal, polil benzínem a zapálil.

Více o případu si přečtěte zde.