Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Týrali manželé Rosnerovi 13 svěřených dětí?

Manželé Rosnerovi
Manželé Rosnerovi  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
31. července 2008
19:14

V roce 2005 dostali manželé vyznamenání od prezidenta Václava Klause. Teď čelí největšímu skandálu svého života. Prý týrali děti! Kde je pravda?

Lubomír a Blažena Rosnerovi ze Slavkova u Brna jsou ve vazbě kvůli podezření z týrání dětí. Děti, o které se starali, jsou v ústavu. Tato zpráva šokovala Slavkov u Brna, kde rodina žije. Manželé se starali o 13 dětí a možná nezvládali stres, který péči provázel. Nyní jsou ve vazbě!

Jak pár děti týral, zatím není jasné. Lidé ze Slavkova tvrdí, že se pěstouni ke svým dětem chovali hezky.

"Jeden jediný den jsem je neviděl, že by se k dětem chovali špatně," řekl dnes například Jiří Dráždil, který pracuje poblíž domu Rosnerových. Informace o týrání ho překvapila. Také zaměstnanci Domova pro postižené děti Otnice LILA by do manželů nic takového neřekli. "Kdyby paní ředitelka myslela, že je tam něco v nepořádku, určitě by jim děti nesvěřila," uvedla jedna z pracovnic domova.

Šéfka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková v posledních letech rodinu neviděla, dříve na ni působila jako spořádaná. Vodičková ale přiznává, že se mohla situace změnit poté, co Blažena Rosnerová utrpěla mozkovou mrtvici. "Je možné, že to pak nezvládali," dodala.

Otec rodiny je po infarktu. Manželé se kromě svěřených dětí starali ještě o svého vnuka. Jeho matka Marcela, kterou Rosnerovi adoptovali až jako téměř dospělou, od rodiny údajně utekla. "V té rodině pro ránu opravdu nebylo daleko. Byly tam nejen postižené, ale i problémové děti," uvedl jeden ze sousedů.

Průšvih mají na svědomí i úředníci!

Manželé pečovali díky výjimce o víc dětí, než určuje zákon. S převážně postiženými svěřenci žili v malém rodinném domku ve Slavkově u Brna. Přesto si přáli získávat další děti. Opakovaně usilovali o zařazení do evidence žadatelů o pěstounskou péči a když neuspěli u úředníků, obrátili se na soud.

Jarmila Bisomová ze sociálního odboru krajského úřadu řekla, že manželé Rosnerovi působili ještě loni jako takzvané zařízení pro výkon pěstounské péče, jehož zřizovatelem byl Jihomoravský kraj. Na konci letošního ledna však kraj spolupráci vypověděl. Rosnerovi podle Bisomové porušili jedno z ustanovení smlouvy, kterou s krajem měli.

V dokumentu se zavázali, že nebudou usilovat o další děti. Krajský úřad už dřív dvakrát svěření dalšího dítěte nedoporučil. Manželé se proto obrátili na soud a uspěli...

Případ vyšetřuje policie.

(Další případ, kdy rodiče týrali své děti, najdete zde!)