Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Týrali svoje děti?

Soud
Soud  (Autor: ČTK)
30. července 2008
14:15

Před teplickým soudem začalo soudní jednání s manželi Lubomírem a Květou Dunkovými z Bíliny, obžalovanými z týrání svých dětí.

Státní zástupkyně pár původně obžalovala z ohrožování výchovy mládeže, ale soud jeho jednání překvalifikoval na týrání svěřené osoby. Soudce Miroslav Čapek řekl, že matce hrozí až osm let vězení, otci jako recidivistovi až 10,5 roku. Oba jakékoli zanedbávání či týrání dětí popírají.
Na údajné týrání dětí policisté a sociální pracovníci přišli letos v lednu, kdy je na případ upozornil anonymní telefonát. Dva nejstarší syny, kterým tehdy byly čtyři a tři roky, našli zamčené v neosvětlené komoře. V ní byla pouze matrace, děti tam ležely mezi špínou a výkaly. Starší z nich měl viditelnou bouli na hlavě a jizvy od kousání na rukou. Sociální pracovnice děti rodině odebraly, poté skončily v kojeneckém ústavu.

Lékařka a sociální pracovnice z ústavu u soudu vypověděly, že děti byly zanedbané, špinavé a zavšivené. Údajně neuměly téměř mluvit, nejstarší hoch vydával pouze skřeky. Dětem prý chyběly i základní návyky, jídlo, které dostaly, si vysypaly na stůl a jedly ho rukama. Neuměly používat toaletu, čistit si zuby, používat kapesník a pořádně chodit. Pracovnice ústavu dodaly, že se děti velmi rychle učí, proto podle nich není jejich opoždění způsobeno jejich inteligencí, ale spíše špatnou výchovou.

Matka i otec dětí jakékoli týrání popírají, přiznávají jen to, že je otec na chvíli 17. ledna zavřel. Prý proto, že se jeho žena dlouho nevracela domů z nákupu, měl o ni strach, a proto se jí vydal naproti. Děti v komoře byly údajně jen chvíli, aby v bytě nic neudělaly. Dunková popřela i jakékoli zanedbání péče, o kterém vypovídají sociální pracovníci, a také tvrzení, že děti měly vši. "Je to jen útok proti nám," řekla opakovaně.

Podle psycholožky Ilony Wölfelové, která na oba obžalované i jejich nejstaršího syna napsala posudek, rodiče své děti týrali hlavně psychicky. Soudí, že je s největší pravděpodobností brali jen jako prostředek pro získání peněz. Oba podle ní velmi často lžou a domnívají se, že se o děti starali dobře.

O tom, že v domácnosti Dunkových není vše v pořádku, věděli i jejich sousedé. Dnes u soudu řekli, že děti celý den brečely. Rodiče prý velmi často pili krabicové víno a pivo. Několik sousedů jak z Bíliny, tak z Duchcova, kde rodina žila do loňského podzimu, uvedlo, že manželé často souložili tak, aby je bylo vidět. Někteří tvrdili, že u toho byly i jejich děti. Také je údajně téměř nikdy nebrali ven.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání