Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Registr vozidel? Nekonečné fronty!

Autor: Lucie Koubová - 
25. července 2008
10:32

Potřebujete v hlavním městě přihlásit, nebo odhlásit svoje auto? Obrňte se pevnými nervy a připravte se na nekonečné fronty.

Fronty se totiž v těchto prázdninových dnech tvoří na všech odloučených pracovištích registru silničních vozidel. Blesk se na místa vypravil a zjišťoval aktuální situaci...

Je tomu tak! Ještě před otevírací dobou se před vstupem na pracoviště tvoří fronty dlouhé několik desítek metrů. Pokud jste si vymezili jen jeden den na vyřízení záležitostí ohledně auta, hodně si přivstaňte. Mohlo by se vám totiž stát že hodinu po "otvíračce" už nedostanete ani pořadový lístek.

Co tedy způsobilo tak beznadějné fronty? Důvodem byl výpadek elektronické části registru vozidel, který přišel už s jarem. Závada trvala týden a tím pádem muselo počkat zhruba deset tisíc požadavků.

"Další nezanedbatelnou příčinou je i nárůst motorizace v hlavním městě a pohyb vozidel, spočívající ve změně vlastníků," uvedl vedoucí oddělení registru vozidel Petr Mareček.

Dalším důvodem jsou bezpochyby dovolené, které snižují počet otevřených přepážek. Na který registr se vlastně vydat? Je to celkem jedno, místa jsou v metropoli čtyři a je jedno, kde v Praze máte trvalé bydliště.


Místo státní už jen registrační značka

Věděli jste, že tak dlouho používané zkratce SPZ už odzvonilo? Nyní se totiž přejmenovala na "registrační" značku. A čeká ji ještě další změna. Zhruba na přelomu kalendářního roku ministerstvo dopravy počítá, že skončí řada 1A9... Co bude pak? "Dojde ke změně rozdělení znaků," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Na registračních značkách se tedy brzy objeví 1AA...


Co na fronty říkají lidé?

Aleš Bindl (38), Benešov u Prahy:

"Byl jsem tu i včera v 8.20, ale nedostal jsem lístek. Dnes tu jsem od půl šesté, vzal jsem si dva lístky, abych jeden mohl dát nějakému nešťastníkovi."

Jana Kozubíková (23), Praha:

"Potřebuji přehlásit auto na sebe. Jsem tu podruhé, a vůbec nejsem nadšená. Přišla jsem deset minut před otvíračkou a jsem stosedmá!"

Dana Feminová (37), Praha:

"Jsem tu potřetí, minule jsem už nedostala ani lístek. Je to horor, ukradli mi značku a policajti mi řekli, že než si ji pořídím, nemůžu jezdit. Dnes jsem tady raději byla v 6.45 a jsem 147 v pořadí."


Rady jak ušetřit nervy

Nenechávejte si žádosti na poslední chvíli

Ráno si přivstaňte, vyplatí se vám to

Vezměte si s sebou něco na čtení, i když vám automat vyjede číslo, chvíle bude dlouhá

Pokud jste zvyklý brzo obědvat, přibalte si s sebou něco k snědku

(Blesk také poradí, jak postupovat při převodu starého auto. Čtěte zde!)