Výroba okurek se vrátila do Znojma!
Světově proslulé znojemské okurky se znovu vyrábějí ve Znojmě! Stalo se tak pět let po krachu konzervárny Fruta, která lahůdku dodávala na trh pod značkou Znojmia.
Tu ale odkoupila firma Hamé Babice, která poté přesunula výrobu okurek do Bzence na Hodonínsku.
O vzkříšení tolik žádané pochutiny se postaralo Družstvo Znojemská okurka. Jeho předseda Zbyšek Dřevojan včera potvrdil, že výroba okurek ve sklenicích s nálepkou Znojemská okurka se rozběhne do dvou týdnů. To už začnou porosty v regionu rodit typické křupavé zelené plody.
"Okurky se vyrábějí ve školní jídelně Středního odborného učiliště ve Znojmě. Cena za sklenici typu Omnia nebo Twist bude 36 korun. Okurky se budou prodávat nejprve ve Znojmě a okolí. Letos počítáme s výrobou asi 60 tisíc sklenic," vypočítává Dřevojan.
Typická jemně pikantní chuť okurky spočívá podle technologa družstva Zdeňka Přibyla v nálevu. "Ten se vyrábí z octa, soli, cukru a směsi koření v takovém poměru, aby okurky velké 5 až 7 centimetrů zůstaly i po sterilizaci křupavé," upřesnil Přibyl.
Družstvo má zatím dva velké dodavatele okurek ze Znojemska. Ti pokryjí letošní výrobu. A příští rok už jich bude víc. Ve Znojmě však už před lety zanikla octárna, která dodávala konzervářům kvalitní ocet k výrobě nálevu. "Proto se nyní snažíme zajistit opravdu dobrý ocet!" dodal Přibyl.
Historie výroby slavné okurky
První zmínka o výrobě okurek ve Znojmě pochází z roku 1860. "O několik let později se už rozběhla výroba okurek v octovém macerátu. Pak se rozšířila pasterace a zavařování," uvedl technolog Družstva Znojemská okurka Zdeněk Přibyl. Prudký rozvoj výroby okurek nastal na Znojemsku v první polovině 19. století, kdy bylo v regionu přes 30 malých konzerváren. Po jejich znárodnění se v roce 1951 výroba rozběhla ve Znojmii (později Frutě). A v nejlepších letech konzervárna vyráběla až 16 tisíc tun okurek ročně! V roce 2003 přišel zlom a krach podniku.