Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Vesecká: Kvůli prohranému soudu neodstoupím

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
8. června 2008
13:20

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nehodlá kvůli prohranému soudu se stínovou ministryní spravedlnosti ČSSD Marií Benešovou odstupovat. Vesecká míní, že rozsudek soudce Vojtěcha Cepla je politicky motivovaným pokusem vrátit kauzu lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka zpátky do hry.

Řekla to dnes v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

"Nikdy jsem neustupovala žádným tlakům nikdy jsem neustupovala žádným lžím a nebudu to dělat ani teď," prohlásila Vesecká. Zdůvodnění rozsudku podle ní obsahuje vážné chyby a bylo účelové.

"Z odůvodnění rozsudku je zcela zřejmé, že se při projednání naší žaloby nejednalo o právní rovinu žaloby na ochranu osobnosti nebo o právní rovinu posuzování kauzy Čunek, ale jednalo se o znovu vrácení kauzy Čunek do hry na poli politickém," uvedla.

Prezident Soudcovké unie Jaromír Jirsa v televizní debatě Vesecké vyčetl, že porušuje ústavně zaručenou zásadu rovnosti stran tím, že využívá televizní pořad ke kritice Cepla a tím prosazuje své soukromé zájmy. "Hodnotí postup soudce Cepla, vyjadřuje se k jeho rozhodnutí. To je výsadou pouze a jen odvolacího soudu," řekl. Stejně tak ale prý nepovažuje za šťastné, že Cepl v médiích komentoval své rozhodnutí, které přitom není pravomocné a bude jej přezkoumávat další soud.

Soudce Krajského soudu v Praze Cepl minulý týden rozhodl, že se Benešová nemusí Vesecké a dalším pěti vysokým justičním funkcionářům omlouvat za výroky o justiční mafii, které na jejich adresu řekla. V odůvodnění konstatoval, že Vesecká a další justiční funkcionáři neoprávněně zasahovali do vyšetřování Čunkovy a dalších trestních kauz. Vesecká i další autoři žaloby se chtějí proti rozsudku odvolat.

Premiér Mirek Topolánek ani ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil o odvolání Vesecké zatím neuvažují. Zelení ale chtějí o situaci na státním zastupitelství a možném odchodu Vesecké diskutovat ve vládě.