Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výměna miminek: Jak to všechno bylo

Zleva Jaroslava Čermáková s Nikolkou (1) a Jaroslava Trojanová s Verunkou (1)
 (Autor: Jiří Čada)
Autor: red - 
9. prosince 2007
02:00

Vyměněné holčičky oslaví první rok života, ale už svým rodičům vydělávají slušný balík peněz.

Narozeniny Nikolky a Veroniky měli slavit nejprve s oběma holčičkami v sobotu Čermákovi v Přibyslavicích, dnes pak Trojanová s Brožou v Jabloňově. Všechno je jinak.

Definitivní výměna dětí program oslav změnila. Od minulého pondělí jsou děti už natrvalo u svých skutečných rodičů. Další jejich případné výměny psycholog rodinám zatrhl, a proto slaví holčičky narozeniny po oba dny se svými biologickými rodiči.

"Do Přibyslavic pojedeme s Verunkou v sobotu na oslavu i my," řekl Blesku už tento týden Libor Broža. Dnes se oslavuje u Trojanové s Brožou v Jabloňově, kam zase přijedou Čermákovi s Nikolkou.


Osud kojenců sleduje celý národ. Nikolka a Veronika, děvčátka vyměněná v třebíčské porodnici. Dnes slaví první narozeniny. Po více než dvou měsících, kdy šokující případ vyšel najevo, jsou už obě u svých biologických rodičů. A jedni z nich, Brožovi, se snaží, jak to tak vypadá, svůj nezáviděníhodný osud co nejlépe zpeněžit.

Oba otcové slíbili internetový rozhovor čtenářům Blesku. Nepřišli. Stane se. Ostatně večer se za to omluvili v přímém televizním vysílání. Jak si však vysvětlit předchozí posouvání času příjezdu do redakce? Přitom vše bylo předem domluveno a čtenáři se těšili. Každý z mužů měl dostat pět tisíc korun.

Zatímco Čermákovi zpočátku ani neuvažovali o žádném odškodnění, Libor Broža okamžitě vyhlásil, že bude požadovat milion korun za každý měsíc, který vychovával nevlastní dítě, Nikolku. Celkem tedy 10 milionů. Při každém domlouvání rozhovoru se stočila řeč na případný poplatek. Odhadem si za vystoupení v televizích a povídání v novinách mohli společně s partnerkou Jaroslavou Trojanovou přijít na sto tisíc korun. Nepočítaje jistě slušný honorář za natáčení pro německou televizi ZDF.

V českých luzích a hájích se příběhy lidí i hvězd nekupují za milionové částky jako třeba v Americe. Televize Nova nabídla minulý týden oběma párům po pětadvaceti tisících. Tam přišli všichni čtyři. Ve světě nejsou tučné honoráře nic neobvyklého. Lákavým nabídkám médií, která jsou za strhující lidské příběhy ochotna platit i šestimístnými sumami, odolá málokdo. Komu se ve světě podařilo zpeněžit své tragické zážitky?


2006
*9. prosince - Kolem čtvrté hodiny ranní se v třebíčské porodnici během čtvrthodiny narodily dvě holčičky. Dostaly jména Nikola a Veronika. Obě maminky mají shodné jméno Jaroslava. Při poporodní péči jedna ze sester miminka zaměnila, takže ráno už každá z rodiček kojila dítě té druhé.
* 10. prosince - Matkám i zdravotní sestře bylo divné, že podle zapsaných údajů jedno z novorozeňat od porodu nápadně přibralo a druhé zhublo. Sestřička to po konzultaci s kolegyněmi přičítala špatnému zvážení a přepsala zdravotní dokumentaci obou dětí, aby v ní nebyly škrtance.
* Prosinec - Manželé Čermákovi z Přibyslavic si domů odvezli Verunku a Libor Broža s partnerkou Jaroslavou Trojanovou z Jabloňova zase malou Nikolku.

2007
* Březen - Nikolka je blonďatá, přestože oba rodiče mají černé vlasy. Broža čelil posměšným poznámkám a rozhodl se nechat si tajně udělat testy DNA. Ty jeho otcovství vyloučily. Partnerka věděla, že to nemůže být pravda, a prožívala muka.
* Září - Šok. Podle testů DNA není ani Trojanová matkou Nikolky. Jediné vysvětlení - muselo dojít k záměně dětí v porodnici. Sociální pracovnice kontaktovali rodinu Čermákových. Potvrdilo se, že právě oni vychovávaly deset měsíců druhé vyměněné dítě. Také oni byli šokovaní, navíc paní Čermáková čeká další miminko.
* Říjen - Brožu s Trojanovou navštívil ředitel třebíčské nemocnice a přemlouval je, aby se nesvěřovali novinářům. Oni se však rozhodli případ zveřejnit se zdůvodněním, aby lidé věděli, co všechno se může stát. Broža zároveň prohlásil, že budou požadovat odškodné ve výši 10 milionů korun.
Začalo i policejní vyšetřování. Čtvrtého října se obě rodiny poprvé setkaly za přítomnosti sociálních pracovníků a psycholožky. Dohodly se, že si děti vymění. Kvůli tomu pokračovaly v častých kontaktech, brzy strávily společně tři dny v penzionu. Zvláště obě matky nesly situaci těžce, k nevlastním dětem přilnuly.
Nemocnice propustila sestru, která děti vyměnila, i její kolegyni, jež přepsala dokumentaci. O funkci přišel primář dětského oddělení a vrchní sestra. Řediteli nemocnice bylo o polovinu sníženo osobní ohodnocení, nedostal tak desítky tisíc korun. Krajský úřad vyplatil každé z rodin sto tisíc s tím, že o výši odškodného od nemocnice budou jednat právní zástupci obou stran.
* Listopad - policie případ se souhlasem státního zástupce odložila se zdůvodněním, že nešlo o trestný čin, neboť záměna miminek nebyla úmyslná. V péči o Nikolku a Veroniku se rodiny střídaly, děti poprvé trávily u biologických rodičů i noci. Oba páry se dohodly, že dcerám ponechají jejich křestní jména.
* 3. prosince - Broža s partnerkou a biologickou dcerou Veronikou se vrátili po čtyřech dnech z Německa, kde natáčeli svůj příběh pro tamní televizi ZDF. Veronika při předávání Čermákovým brečela, a tak se obě rodiny po delším sezení s psychologem dohodly, že si holčičky vymění právě teď. Původně tak chtěly učinit na Nový rok.
* 9. prosince - Veronika a Nikolka mají první narozeniny. Obě rodiny naplánovaly mohutné oslavy - společné.