Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Za věnce a svíčky utratí Češi na dušičky miliardu korun

Při nákupech na Dušičky jdou nejvíc na dračku hřbitovní svíčky. Češi je berou po desítkách kusů.
Při nákupech na Dušičky jdou nejvíc na dračku hřbitovní svíčky. Češi je berou po desítkách kusů.  (Autor: Blesk - Jitka Žigová)
Autor: ČTK - 
26. října 2012
06:00

Za dušičkové věnce a svíčky letos utratí Češi přibližně miliardu korun. Odhaduje to Asociace portálů hromadného nakupování (APHN). Dušičky, které připadají na 2. listopadu, přitom v tuzemsku nejsou příkladem konzumně zaměřeného svátku, jako je v anglosaských zemích Halloween.

"Oficiální statistika prodeje o Dušičkách se nesleduje. Podle našich zkušeností však činí průměrná částka, připadající na dušičkové nákupy každého Čecha, asi sto korun. V souhrnu tak Češi za Dušičky utratí asi jednu miliardu korun," uvedl David Antić z APHN.

Nejvíc podle něj vydělají květinářství a obchodní řetězce, které do své nabídky zařazují dušičkový sortiment. Během několika dní se také prodá polovina roční produkce výrobců svíček. Zejména v anglosaských zemích populární svátek Halloween Čechy nijak výrazně neoslovil.

„Ušetřila jsem tu opravdu hodně peněz,“ pochvalovala si nákup na tržnici v Kudowě Zdroji Marie Tomaščínová (69) z Prahy. „Ušetřila jsem tu opravdu hodně peněz,“ pochvalovala si nákup na tržnici v Kudowě Zdroji Marie Tomaščínová (69) z Prahy. | Blesk - Jitka Žigová

Nezájem o něj deklarují i sami obchodníci, ti se tematickým osvětlením či dekoracemi snaží navodit spíše vánoční atmosféru, halloweenská výzdoba je spíše výjimkou. "Stále víc restaurací a obchodů láká zákazníky sezónní výzdobou. Halloween si v Česku popularitu ovšem zatím nezískal, tím pádem ani není vnímán jako lákadlo ze strany obchodníků," řekl Delio Numerato z obchodu Dekorace.cz.

V USA je Halloween pro obchodníky po Vánocích druhým nejziskovějším svátkem. Zájem o oslavu Halloweenu má ve Spojených státech letos rekordní počet lidí, kteří plánují i větší útraty. V průměru Američané utratí za kostýmy, dekorace a sladkosti 79,82 dolaru (1530 Kč), o 10,4 procenta více než loni.

Celkové výdaje mají podle Národní maloobchodní federace činit osm miliard USD. Halloween, který připadá na 31. října, chce letos slavit sedm z deseti Američanů. Více než polovina si vyzdobí byt a zahradu a 45 procent si pořídí kostým. Více než třetina se chystá na halloweenskou party.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi