Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Písecku vybuchla plynárna: Bomby létaly stovky metrů daleko!

V Branicích na Písecku ve čtvrtek explodovala plynárna. Hasičům se však podařilo zabránit nejhoršímu
V Branicích na Písecku ve čtvrtek explodovala plynárna. Hasičům se však podařilo zabránit nejhoršímu  (Autor: Foto Blesk - Vlaďka Hradská)
Autor: simao, Vlaďka Hradská - 
2. února 2012
23:45

Plnírna plynových bomb vybuchla ve čtvrtek večer v Branicích na Písecku. I když hasiči dělali, co mohli, skoro celá továrna lehla popelem. Důležité však bylo, že se podařilo zabránit nejhoršímu a zastavit požár ještě předtím, než pohltil zásobárnu plynu. A i když se nikomu nic nestalo, přesto šlo o značně dramatickou scénku, při níž roztrhané bomby létaly po celém okolí.

Když hasiči přijížděli na místo požáru, míjeli je létající plynové bomby. Jedna prý přistála i u stovky metrů vzdáleného rybníku.

V nebezpečné oblasti se jim však podařilo požár zpacifikovat. A i když oheň hlavní budovu takřka zlikvidoval, požárníci si připsali jeden velký úspěch - ubránili nedaleké cisterny na plyn. Kdyby se plameny dostaly až k nim, šlo by do tuhého...

Bezpečnostní opatření jako u Temelína

Plynárna v Branicích měla však bezpečnostní opatření podobná těm, jakými se řídí i Temelínská elektrárna. Alespoň tedy při likvidaci případných nehod.

Šéf jihočeských hasičů Lubomír Bureš Blesku sdělil, že hasiči postupovali podle vnějšího evakuačního plánu, který má právě i známá česká jaderná elektrárna. A díky tomu situaci zvládli.

O hrozícím nebezpečí v případě výbuchu velkoobjemových zásobníků plynu byli však pro jistotu informováni i starostové přilehlých obcí. Hrozila i evakuace, ale ta byla nakonec zažehnána, stejně jako nebezpečí pro lidi v okolí.

Policie každopádně bezprostředně po vypuknutí ohně raději uzavřela přilehlé silnice. K nejhoršímu však naštěstí nedošlo. A dramatický výbuch i následný požár se obešly bez zranění.

marie60 ( 3. února 2012 07:59 )

..sice máš pravdu, ale kde vlastně ty pobýváš? No a ty podrazy, zlodějny atd,,, jsou i v jiných státech.

marie60 ( 3. února 2012 07:56 )

A co bylo příčinou, že to takhle bouchlo? Musel to být teda pořádný fičák ale jsem ráda, že se nikomu nic vážného nestalo.Já si tohle vůbec nedovedu představit,asi bych se strachy pokakala.

kukuku ( 3. února 2012 06:46 )

Tak se zvedej, běž chránit životy a chytej ty létající bomby, abys ochránil naše spoluobčany.

kukuku ( 3. února 2012 05:38 )

Zase problém s hasiči: "Hasiče míjelI létající plynové bomby". V článku o potopené italské lodi "Hasiči našlY její věci". V redakci Blesku by asi měli udělat speciální školení o hasičích.

Zobrazit celou diskusi