Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Mašín: Palach nebyl hrdina, byl to labilní sebevrah!

Josef Mašín by raději oslavoval jiné hrdiny - jako atentátníky na Heydricha Kubiše a Gabčíka.
Josef Mašín by raději oslavoval jiné hrdiny - jako atentátníky na Heydricha Kubiše a Gabčíka.  (Autor: ČTK)
Autor: INT, lm - 
21. ledna 2012
09:00

Češi si 19. ledna připomněli výročí protestní sebevraždy Jana Palacha, který se upálil na protest proti okupaci Československa. Pro většinu národa je jeho čin hrdinský. Mašín považuje jeho čin za nesmyslný a bezvýznamný.

Palach je Čechy oslavovaným hrdinou, Josef Mašín o něm má ale jiné mínění. V rozhovoru pro MF DNES řekl, že to byl jen labilní mladý muž a dodal: "Nepovažuji za zodpovědné a za dobrý příklad mládeži oslavovat čin sebezmrzačení, sebeupálení z jakýchkoli důvodů."

Jenže zatímco Palachův čin považuje veřejnost za hrdinský, na odbojovou akci bratří Mašínů a jejich skupiny se společnost dívá rozpolceně. Někteří mu vyčítají, že při jejich akci zavraždili několik lidí, jejichž příslušnost k režimu nebyla zřejmá.

Palach před 43 lety odstartoval vlnu sebevražd, které sice hluboce otřásly veřejným míněním, větší vliv na politickou situaci neměly. Jan Palach je in memoriam nositelem Čestné medaile T. G. Masaryka za věrnost jeho odkazu.

Pavel S. ( 16. ledna 2019 19:47 )

Oslavovat sebevrahy? To by byl svátek každý den. Jsou to zbabělci, kteří místo boje s problémem zvolí tu jednodušší možnost..

londynskypes ( 5. dubna 2014 20:51 )

a palach byl blazen!

londynskypes ( 5. dubna 2014 20:50 )

mispitak

goldsteinicik ( 21. ledna 2014 21:10 )

Od Mašína to sedí, lapka a vrah promluvil...Palachův čin nechápu ani se s ním nedokážu ztotožnit, ALE od Mašína je to mírně řečeno drzost se k němu vůbec vyjadřovat. Raději by se měl zamyslet nad tím co provedl on s bratrem který už se doufám smaží v pekle a přeji mu dlouhé a bolestné umírání...

fandamilan ( 20. ledna 2013 18:29 )

Je zajímavé jak masoví vrazi,kteří zabíjeli bezbranné lidi odsuzují debila Palacha.IQ máte oba stejné,čili houpacího koně.Palacha oslavují jen dementi a intelektuálové.Taky dobrá sebranka.

Zobrazit celou diskusi