Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První Češka si stěžuje na vadné silikony

Skandál s implantáty z Francie
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: efr, zunk - 
7. ledna 2012
12:25

Už i v Česku je zaznamenán první případ nežádoucích účinků vadných silikonových prsních implantátů z Francie. Na Státní úřad pro kontrolu léčiv se kvůli problémům s nimi obrátila jedna žena. Nyní se podle úřadu případ vyšetřuje.

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo, aby si tyto vadné implantáty, v nichž je závadný silikon a praskají, nechaly ženy odstranit. Kdo ale operace zaplatí, to se bude teprve řešit. Není také jasné, jak dlouho budou muset ženy na zákrok čekat. V pražské Nemocnici Na Bulovce totiž nyní ženy, které přišly o prsy kvůli rakovině, běžně čekají až 2,5 roku.

Právě sem podle primáře Karla Urbana volají v posledních dnech desítky žen. „Ptají se, jestli nemají voperovány implantáty značky PIP, a sdělují, jaká jim hrozí zdravotní rizika,“ říká Urban. Na Bulovce byly podle něj mezi lety 2007 a 2010 asi dvěma stovkám onkologických pacientek implantovány francouzské silikony. Lékaři netušili, že jsou závadné. „Silikonové implantáty PIP měly evropskou certifi kaci nezávadnosti, na základě toho je nasmlouvala VZP a proplácela je ženám, které kvůli rakovině přišly o prsy,“ potvrzuje plastický chirurg Jan Měšťák z kliniky Esthé.

Onkologické pacientky z Bulovky budou mít podle Měšťáka reoperaci proplacenou od VZP. „Ještě se ale neví, jak to bude se ženami, které si nechaly implantovat silikony z kosmetických důvodů,“ řekl Měšťák. Pokud pacientka nebude chtít podstoupit novou operaci, měla by podle ministerstva chodit na pravidelné roční ultrazvukové kontroly.

rudyptak48 ( 7. ledna 2012 13:11 )

Co na to EU? Kontrolují snad všechno, i to, jak má být tlustý toaletní papír. Zásadní věci jim však, asi záměrně, unikají. Hlavně, že to s německou důsledností, certifikovala německá společnost. EU trpí chorobní nemocí nedůslednosti již od počátku. Výsledkem jsou dnešní hospodářské potíže.

Zobrazit celou diskusi