Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jablonec: Romové mají levnější jízdné než ostatní

Autor: Libor Jakubec - 
3. listopadu 2011
12:53

Nestejným metrem vyměřuje Dopravní podnik v Jablonci ceny tramvajových jízdenek pro nepřizpůsobivé občany a pro ty ostatní. Zatímco běžný Jablonečan zaplatí za čtvrtletní nepřenosnou jízdenku 1130 korun, obyvatel romské periferie Zelené údolí může od října pořídit čtvrtletní a přenosnou jízdenku za pouhých 250 korun. Ta ale přitom platí jen mezi dvěma konkrétními stanicemi na jediné tramvajové lince.

Zvýhodněné jízdné pro obyvatele Zeleného údolí navrhli sociální pracovníci jablonecké radnice. Platí zatím jen do konce roku a má pomoci dětem ze sociálně slabých rodin, aby pravidelně chodily do školy a nemusely pěšky přecházet 1,5 kilometru dlouhý nebezpečný úsek rušné silnice bez chodníků.

„Běžná jízdenka na tramvaj je pro tyto rodiny nedostupná, takže často jezdí načerno. Chceme hlavně na jejich děti výchovně zapůsobit a ukázat jim výhody cestování tramvají s platnou jízdenkou,“ řekla Blesku mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Město se slevou nesouhlasí

Vedení města dává od experimentu ruce pryč. „Návrh jsme odmítli jako nesystémový, osobně jsem to tlumočil i vedení dopravního podniku,“ sdělil jablonecký starosta Petr Beitl.

Město se na projektu finančně nepodílí. Přesto právě na něj směřují rozhořčené reakce lidí. „Hlavním důvodem bylo to, že stoupl počet případů napadení řidiče a revizorů zejména ve večerních hodinách, kdy se nastupuje předem a kdy si řidič řekl o jízdní doklad a dostal přes hubu. Romové opět dosáhli svého,“ stěžuje si anonym na internetu.

Nicméně cestující, které Blesk oslovil v anketě, se zlevněným jízdným pro Romy z periferie většinou souhlasí.