Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Darinka (†15) zemřela na přechodu a trest? Podmínka!

Autor: Jiří Čada, zun - 
3. listopadu 2011
06:43

Naprostá bezmoc zavládla v rodině Toczkových z Rapotic na Třebíčsku. Letos v lednu v obci na přechodu pro chodce zemřela jejich dcera Darinka (†15). Auto Zdeňka D. ji srazilo z přechodu do protisměru. Když jí poskytoval první pomoc, vrazil do nich druhý vůz Ivany L. Bolest ze ztráty dítěte nyní znásobil trest pro oba řidiče. Třebíčský soud jim udělil jen podmínečné tresty. Rodiče se s tím nechtějí smířit

My jsme si to přečetli až v novinách, že vůbec byli odsouzeni,“ uvedl otec zemřelé dívky Darjusz. „Soud nás zapomněl o rozsudcích informovat,“ stěžovala si Blesku matka Darinky Michaela Toczková. Oba s podmínečnými tresty nesouhlasí.

Ty vynesl prostřednictvím trestního příkazu třebíčský soudce Jaroslav Krátký. Zdeněk D., jehož vůz dívku odmrštil téměř dvě desítky metrů od přechodu do protisměru, vyfasoval za ublížení na zdraví podmínku na jeden rok s odkladem na tři roky a zákaz řízení na stejnou dobu. Řidička druhého auta – pracovnice věznice v Rapoticích Ivana L. za ublížení na zdraví a usmrcení z nedbalosti dostala rok podmínku s odkladem na čtyři roky a rovněž zákaz řízení.

„Jaké tresty by asi dostali, když by v tu chvíli šla přes přechod například mateřská škola a oni usmrtili najednou třeba pět dětí. Musí si uvědomit, že já jako otec usmrcené Darinky s tak nízkými tresty nemohu souhlasit. Kdyby oni byli v mé kůži, také by nesouhlasili,“ tvrdí Darjusz Toczko.

„Trestní příkaz je zkrácené soudní řízení, kterého může soudce standardně využít, pokud je dostatečně prokázáno, co se stalo,“ vysvětlil postup třebíčského soudu jihlavský právník Pavel Bureš.

Zatímco odsouzený Zdeněk D. nevyužil práva na odvolání, Ivana L. se odvolala. Té totiž za podmínku hrozí vyhazov z rapotické věznice.

samadoma ( 7. listopadu 2011 07:24 )

Já to tam taky znám a právě že vím, že když jede devadesát od Náměště, nemá šanci to ráno, když se rozednívá, ubrzdit... teď snad, co tam dali ten měřič rychlosti s upozorněním, aby zpomalil...taky jsem ten den jela autem a vím, že nebyla mlha taková, že by nebylo vidět... na té táhlé rovince od Popovic muselo být vidět, že se na křižovatce něco děje... to by člověk nesměl za jízdy telefonovat a navíc být slepý (ona nosí brýle)... já bych se neodvolala, spíš naopak, chodila bych kanálama... ale to je o povaze, někdo si je tak jistý, že sebere odvahu na odvolání, aby nepřišel o práci... a že jezdila autem hned dva týdny po té havárce, to ví všichni... jen ne tím, kterým zabila, ale jiným...

prodarculik ( 7. listopadu 2011 00:07 )

To, ale není jen tak.. je toho víc jako - překročení nejvyšší dovolené rychlosti stanovené zákonem, při řízení vozidla ohrožení chodce přecházejícího pozemní komunikaci,nezastavení vozidla před přechodem pro chodce,neoznačení překážky provozu na pozemních komunikacích, a můžu pokračovat.. až na umrtí. Myslím si, že tyto věci by tam patřit měli. Ať se na to člověk dívá jak chce, stejně samosoudce rozhodne na ZPŘ(zkrácené přípravné řízení) úplně jinak.

prodarculik ( 6. listopadu 2011 23:50 )

Ten přechod je docela dost za zatáčkou, nebo aspoň tak, že je člověk schopný zabrzdit. V obci je padesátka a to, že jel devadesátkou a měl za zatáčkou přechod a od směru Náměště ji nemohl vidět... podle mě špatná výmluva. Když něco poruším, tak si za to ponesu vinu.

prodarculik ( 6. listopadu 2011 23:39 )

20 tis??? za smrt mého dítěte?? to je hodně slabej odvar. To se snad ani nedá vyčíslit.Možná zaplatil pohřeb a tím učinil lítost, ale nevěřím, že by rodiče takovou částkou uplatil.

prodarculik ( 6. listopadu 2011 23:27 )

Bohužel se odvolala, takže to jak bylo rozhodnuto v ten moment neplatí do vynesení nového trestu. Dělá to proto, aby nepřišla o práci ve věznici a nepřišla o řidičák... jinak o nic nejde. Dnes a denně jí lidé v autě potkávají.

Zobrazit celou diskusi