Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Historickou loď Dallas zachrání od vyřazení brněnští politici

Autor: op - 
16. října 2011
15:13

Mezi loděmi patří Dallas z flotily Dopravního podniku města Brna k plujícím "babičkám". Není divu, vždyť tomuto plavidlu je už úctyhodných 56 let. A o tomto víkendu vyplul s lodí Veveří na hladinu Brněnské přehrady možná naposledy. Od vyřazení z provozu však mohou Dallas zachránit politici!

O plavidlo, které vyrobili na břehu přehrady z oken, motorů a dalších tramvajových dílů už v roce 1955, totiž projevili mimořádný zájem Brňané. A politici z magistrátu – řídící se heslem Hlas lidu, hlas boží – obyvatele poslechli.

„Vedení města nás požádalo znovu prověřit možnost zachování Dallasu jako plavidla schopného dalšího provozu,“ sdělila mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová.

Povolí vedení města další investice do plavidla?

Po vytažení lodi na břeh by dopraváci měli upřesnit náklady na její opravu, případně na její zakonzervování do chvíle, než přijde čas na renovaci. Jakmile budou mít konšelé čísla na stole, rozhodnou o dalším osudu Dallasu.

Magistrát sice moc dobře ví, že zachování plavidla znamená další investice, ale na druhou stranu je vedení města jasné, že elektricky poháněný Dallas by byl pro lidi atrakcí.

„Tahle loď je totiž nejstarší provozovanou lodí na Moravě,“ vysvětlil tvůrce webu o lodní dopravě lodnidoprava.unas.cz Pavel Gejdoš.

V Brně obměňují celou flotilu

Brněnský dopravní podnik začal loni obměňovat svou flotilu šesti lodí. Za pět nových lodí utratil 75 milionů korun, přičemž tři plavidla už brázdí hladinu přehrady a dvě by měla dorazit do konce roku.

A do opravy staré lodě Brno vrazil půldruhého milionu. Další původní plavidla zůstala na břehu, jedna stará loď stojí například u Vranovské přehrady na Znojemsku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi