Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Šarvátka v Praze: Odpůrci Romů narazili na anarchisty

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, Kjos - 
1. října 2011
16:23

Účastníci protiromské demonstrace z Varnsdorfu se v sobotu okolo 15. hodiny slovně střetli se odpůrci rasismu na Palackého náměstí v Praze. Jiným než verbálním potyčkám zabránil antikonfliktní tým a policie, která obě skupiny oddělila kordonem.

Obě zhruba stejně početné skupiny několika desítek lidí se nejprve překřikovaly na vzdálenost asi 20 metrů, po tři čtvrtě hodině se ale Varnsdorští přiblížili ke kordonu, aby si vše se svými oponenty vyříkali z očí do očí. Před 16:00 se ale vrátili za pomník Palackého na svou akci.

Varnsdorfští dorazili oblečeni v bílých tričkách s nápisem "Přežili jsme Varnsdorf, přežijeme všechno". Mimo jiné vybídli své kritiky bezesporu mladšího věku, aby si romské spoluobčany vzali k sobě domů. Na jejich adresu skandovali mimo jiné "Vyhulený hlavy", "Cikáni do Prahy" a "Nic proti tomu, kdo něco dělá", popsal situaci z místa zpravodaj ČTK.

Demonstrace ale byla svolána i jako nesouhlas se shromážděním proti obrácené diskriminaci kvůli Romům na Šluknovsku, které bylo na stejném náměstí ohlášeno na 16:00.

"Tahle akce by měla být snahou o to, aby byl slyšet jiný hlas než hlas organizovaných rasistů, neonacistů a xenofobů," uvedl jeden z organizátorů ze sdružení Alerta.

Umožnili také promluvit do megafonu lidem s opačnými názory. Jeden z mladíků si například stěžoval na soužití s Romy na pražském sídlišti Černý Most. Už před 15:00 ale na místo dorazila skupina lidí vedená hlavním organizátorem severočeských protestů Lukášem Kohoutem. Oblečeni jsou v bílých tričkách s nápisem "Přežili jsme Varnsdorf, přežijeme všechno".

"Těm lidem tady jde o to, aby si toho vláda všimla a začala problém Šluknovského výběžku konečně řešit," řekl novinářům hlavní organizátor severočeských protestů Lukáš Kohout. Se slovní přestřelkou se podle něj dalo počítat, riziko fyzického napadení ze strany Varnsdorfských vyloučil.

Přítomní na protiromské demonstraci mohli také podepisovat petici proti snížení trestu romskému útočníkovi, který v Krupce na Teplicku loni zbil, okradl a znásilnil dvanáctiletého chlapce z dětského domova.

Co to začalo

Účastníky protiromské demonstrace nejvíce rozlítily transparenty "Náckové pryč z Prahy" a "Stop náckům". Odmítli, že mají cokoliv společného s neonacismem nebo s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Podpořit je přišlo i pár Pražanů. Demonstrace začaly na severu Čech v polovině srpna, kdy se odehrály dva útoky Romů na Čechy. První demonstrace v Rumburku přešla v sérii výtržností u domů obývaných Romy, pak se nepokoje přesunuly do Varnsdorfu. Demonstranti se při pokusu o pochod k ubytovnám Romů dostali několikrát do střetů s policií.