Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Znovu se budou odvádět branci, zvažuje ministerstvo obrany

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, mivr - 
1. září 2011
10:09

Ministerstvo obrany uvažuje o opětovném zavedení odvodů. Důvodem je klesající počet vojáků v záloze. Odvody už ale nemají být plošné, armáda si chce vybírat jen určité profese.

"Může jít třeba o lidi, kteří rozumí spojovacím technologiím nebo umí opravovat techniku. Ale třeba to také můžou být piloti," řekl bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý.

Současný zákon počítá se všeobecnou mobilizací v případě války, ale například při záplavách není vojáků v záloze dost. Armáda by proto chtěla mít možnost povolat třeba určitý ročník k odvodu a získat tak několik set až tisíc mužů navíc. "Jde spíš o to upravit legislativně případy ohrožení státu, tam ta úprava nutná je," sdělil televizi stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD).

Změny by měly čekat i současné aktivní zálohy. K dobrovolníkům se mají podle záměru povinně přidat i odcházející vojáci z povolání. Přibudou jim pravidelná cvičení. Z tisíce vzroste počet záložníků až šestinásobně, cvičit by měli s běžnými jednotkami. Armáda uvažuje i o tom, že by je posílala také do zahraničních misí, zatím to zákony nedovolují. "Přiblížení a součinnost s armádou tady musí být a předpokládá se, že do budoucna bude ještě daleko na vyšší úrovni než v současné době," řekl prezident Asociace záložních brigád Arnošt Líbezný. Koncepci změn chce armáda připravit příští rok, poté by se měly změnit příslušné zákony.

arcaben ( 1. září 2011 18:59 )

Jéjej,to by hňupa nenapadlo!!Páni ministři měli by jste jít zpátky do školy a naučit se počítat!!To bylo přeci jasné,že "záložáci"zestárnou,vymřou a když nejsou odvody,tak ani ŽÁDNÍ NOVÍ NEBUDOU!!Profi armáda??To byl výkřik do tmy a stálo to fůru peněz!!!

ivoadler ( 1. září 2011 16:44 )

Odvody jsou nahovvno, když po nich nebude následovat výcvik. Bez výcviku je to jen stěží použitelná masa lidské síly. No, krumpáčem snad kopat můžou, jde jen o to, jak dlouho vydrží.

sakra ( 1. září 2011 14:15 )

Neměli rušit VZS a nebylo by tolik grázlů, mladí by se chovali jinak a zodpovědněji.

tochadda ( 1. září 2011 13:42 )

Taky nevím, kdo z dnešních "mladých" by chtěl bránit tuto rozkradenou vlast, ať si ji jdou bránit dětičky či vnuci zbohatlíků

karelsmutny ( 1. září 2011 13:28 )

Je zřejmé, že jim chybí levná pracovní síla z dob komunismu.Já necítím žádnou potřebu bránit nakradený majetek milionářům.

Zobrazit celou diskusi