Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jsme národ alkoholiků? Každý desátý pije nadmíru

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: bali, Mediafax, ljšk - 
10. srpna 2011
21:47

Kolem deseti procent Čechů přiznává svou závislost na alkoholických nápojích. Přes polovinu z nich si myslí, že se alkoholismus v Česku stává epidemií. Druhá polovina zastává názor, že za nadměrným pitím stojí módní trend, image a velké stresové vypětí, které není obvyklé pro západoevropské státy.

V internetovém průzkumu přiznalo závislost na alkoholu téměř deset procent dotázaných. Průzkum navíc odhalil také to, že téměř sedm procent respondentů problémy s alkoholem přivedly až do péče odborníků. Nadměrnou konzumaci alkoholu u svých potomků potom připouští 2,1 procenta rodičů.

I přes tyto výsledky je alkohol většinou společnosti stále vnímán značně citlivě. Za závažný společenský problém v České republice ho považuje 59,8 procenta dotázaných, nadpoloviční většina také souhlasí s tím, že problémy s alkoholem v naší zemi nabývají rozměrů epidemie – pro tento názor se v průzkumu vyslovilo 52,9 procenta dotázaných.

Abstinentů je málo

Poměrně velká část populace si také myslí, že společnost je k alkoholu benevolentní. Tomu odpovídá i poměr abstinentů a konzumentů. 80,8 procenta lidí si alkohol dopřává, zatímco abstinentů je v české populaci jen 19,2 procent.

Pro některé je alkohol trend a image, jiní se s ním rádi baví. Většina z nich se ale shodla, že alkohol uvolňuje a pomáhá proti stresové záležitostí, do kterých se dostáváme během běžného dne.

vilaamalka ( 11. srpna 2011 11:31 )

Kalousek také chlastá a dotáhl to až na ministra. Kdo nechlastá, nic neznamená.Na zdraví.

sakra ( 11. srpna 2011 08:43 )

Alkoholiků a hlavně zlodějů a podvodníků.

3sandra ( 11. srpna 2011 01:05 )

to bylo k příspěvku annael

3sandra ( 11. srpna 2011 01:04 )

žádný strom neroste do nebe, možná budete jednoho dne překvapena...že i ve vaší rodině je někdo s problémem s alkoholem. Přeji vám, aby se to nestalo a ráda bych si stejné tvrzení od vás přečetla i třeba za 3 roky.

jaga17 ( 10. srpna 2011 23:16 )

Znám více polských abstinentů než českých!

Zobrazit celou diskusi