Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boháč Pavel Tykač: Tajemná stavba za dvě miliardy jeho exmanželky

Autor: Zbyněk Schnapka, apk - 
14. července 2011
12:50

Obrovské monstrum vyrůstá v osadě Ptyč na severu Plzeňska. Lidé z okolních vesnic mluví v nadsázce o druhém Temelínu. Za stavbou, která je těsně vedle chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, stojí bývalá manželka miliardáře Pavla Tykače, Daniela Kuchtová. Podle odborníka-stavaře se může hodnota stavby pohybovat okolo dvou miliard.

Podle výpisu z katastru nemovitostí Daniela Kuchtová spoluvlastní firmu Stébla, která právě v Ptyči staví. Oficiálně jde o školicí středisko Maják. Obyvatelé okolních vesnic tomu ale moc nevěří a mají své »zaručené« informace, co v Ptyči bude.

„Skupina lidí s určitou vlastní filozofií si tam staví areál,“ uvedla žena středních let z nedaleké obce Chlum. Objevují se ale i domněnky, že se tu buduje protiatomový kryt. „Jsou tam kovové dveře, tlusté několik desítek centimetrů,“ svěřil se Blesku jeden z občanů sousedních Hlinců.

Stavba školicího střediska zatím vypadá z vyhlídky Chlum opravdu jako budování obrovských podzemních krytů. „Jsou tam nejméně dvě podzemní patra. Mají v nich být ale kinosály, žádný protiatomový kryt. Nad zemí potom vyroste patrová budova. Není důvod podsouvat, že by tam nebylo školicí středisko. Určitě se tam neděje nic protizákonného,“ říká Jaroslav Helebrant, starosta obce Hlince, pod kterou Ptyč patří.

„Ať řeknu, co řeknu, tak se to v článku stejně neobjeví. Nic tedy říkat nebudu,“ nevnesla jasno do spekulací ani Daniela Kuchtová, když ji Blesk požádal o vyjádření, co vlastně v Ptyči staví.

Co je Maják

Podle internetových stránek má jít o ozdravné, vzdělávací, relaxační a sportovní centrum. Mají zde probíhat kurzy a workshopy. Jejich cílem by mělo být v kontextu filozofie hnutí Avenna předat zájemcům návody na sebeuzdravení, pochopení zákonitostí života a řešení různých forem problémů a konfliktů.

Kdo je Pavel Tykač (47)? Miliardář!

Jde zřejmě o třetího nejbohatšího podnikatele v Česku. V 90. letech Tykač a jeho Motoinvest figuroval v kauzách zkrachovalé Agrobanky, Plzeňské banky a CS fondů. Po deseti letech se Tykač objevuje jako spoluvlastník druhé největší uhelné společnosti, dříve Mostecké uhelné. V obchodním rejstříku se ale jméno Tykač objevuje velmi zřídka. Podniky, za kterými stojí, mají buď jiného majitele, nebo je majitelem firma sídlící v zahraničí a anonymními vlastníky.

Jirka1313 ( 14. července 2011 23:20 )

Ale ono je to mimo CHKO.

letajici_svec2 ( 14. července 2011 17:58 )

strach nemaji dokud za nimi stoji ti mocni, kteri vzesli z doby komunismu -jen urciti -STBaci...ti vedli slozky na soudce, prokouse, advokaty.vsechno je to hra o prachy, ktera stahuje demokracii ke dnu..nebude to uz dlouho trvat kolaps se blizi...ale zacno to jak jinak nez v USA..pak prijde zluta sila a Cesi konecne zacnou premyslet a budovat stat odznova, ale bude to velmi tezke

bersimalinecka ( 14. července 2011 17:51 )

jak toto místo našel.lišky tam dávají dobrou noc.Je to až neskutečné co v tom bohem zapomenutém koutě světa,hledá.To opravdu něčím zavání.......

gogo ( 14. července 2011 17:08 )

To nic není. Pro nás všechny vzniká bouda za stovky miliard. Staví jí tato vláda z milosti voličů a jmenuje se "důchodová reforma"....

nerikejhop ( 14. července 2011 16:52 )

Celý článek Blesku jen zásadní omyl. Paní Tykačová možná celý projekt spolufinancuje, ale je to projekt sekty "Avena". Tady působí třeba manželka notáře Hallady a další "exponované" osoby. Takže název článku by měl správně znít: Tajemná stavba sekty Avena.l

Zobrazit celou diskusi