Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Unikly testy z češtiny, vynesl je student nebo učitel?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: jos, apk - 
31. května 2011
10:52

Ministr Josef Dobeš si musí přiznat, že projekt státní maturita selhává. Na internet opět unikly testy. Tentokrát se jedná o otázky z českého jazyka. Totožnost viníka je prý známa, ale společnost Cermat ho prozradit nechce.

Na internet unikly testy z českého jazyka, které studenti v rámci státní maturity psali v pondělí. Totožnost viníka je prý známa, ale společnost Cermat nechce prozradit, zda "fér hru" narušil student nebo dokonce učitel.

"Na jaké škole a v jakém kraji se to stalo vám neprozradím, to je předmětem vyšetřování. Existují i možnosti, že to vynesl někdo jiný, než student, nebo učitel, ani k tomu se ale vyjadřovat nechci, i to je předmětem vyšetřování. Důležité je, že nebyla narušena regulérnost maturity. Jde o porušení autorského zákona," uvedl mluvčí Cermatu Petr Habáň.

Zajímavá je reakce ministra Dobeše, který únik testů čekal a není vůbec překvapen. Vzhledem k tomu, že unikly již napsané testy, nebude regulérnost narušena, uvedl po Habáňovi i Dobeš.

Písemná část dlouho připravovaných a diskutabilních státních maturit začala v pondělí. Ministr školství představil v úterý průběžné statistiky dosavadního průběhu zkoušek. Vyplývá z nich, že na některých školách neprošel z češtiny každý třetí žák...

pepa12 ( 1. června 2011 15:50 )

1. K argumentu pana ministra Dobeše: V čem bylo jiné ošetření autorských práv v maturitní generálce, kdy byly testy legálně zveřejněny, a v ostré maturitě, kde údajně dochází k jejich porušení? 2. Všechny maturitní testy musí být pod veřejnou kontrolou. Čeho se Cermat bojí? Např. z matematiky a fyziky dokáže vytvořit kvalitní testy, které zkouší skutečné porozumění těmto oborům.

Zobrazit celou diskusi