Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Nemocnice budou žalovat pojišťovny, pokud nezaplatí

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, mivr - 
21. dubna 2011
19:58

Nemocnice, které nedostaly od zdravotních pojišťoven peníze na zvýšení platů lékařů, se budou domáhat peněz právní cestou. Ministr zdravotnictví Leoš Heger bude jednat s řediteli pojišťoven.

Nemocnicím tento krok doporučil čtvrteční sněm Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN). Zhruba v půli května, po všech nutných přípravách, začnou nemocnice podávat hromadné žaloby. Na jednání byli zástupci 54 nemocnic, AČMN jich sdružuje 129.

"Vyslechli jsme souhlasné stanovisko ministerstva zdravotnictví k našim oprávněným požadavkům na úhradu za práci lékařů. V usnesení zaznělo, že doporučujeme zdravotnickým zařízením fakturovat tyto prostředky, a v případě, že nezaplatí, tak peníze vyžadovat soudní cestou," shrnul jednomyslně schválené usnesení šéf AČMN Eduard Sohlich.

Ministr Leoš Heger (TOP 09) novinářům po jednání se zástupci nemocnic řekl, že dostal informaci o tom, že Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) a Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance (ZPMA) nechtějí platit nemocnicím podle vydané úhradové vyhlášky. "To je pro nás nepřijatelné a budeme s řediteli obou pojišťoven jednat. Máme možnost vyvolat správní řízení, ale doufáme, že se dohodneme," řekl ministr, který souhlasí s tím, aby se nemocnice, pokud nebude dohoda s pojišťovnami možná, se domohly peněz soudní cestou.

OZP mlčí

Ředitel ZPMA Vladimír Kothera řekl, že peníze nemocnicím posílají, začali s tím podle něj dokonce jako jedna z prvních pojišťoven. "Peníze posíláme a je otázka, jestli oni umí v tuto chvíli nám jednoznačně doložit počet lékařů," řekl. Stanovisko OZP se nepodařilo získat.

Všeobecná zdravotní pojišťovna podle náměstka ředitele Jiřího Beka peníze nemocnicím pošle. "My na základě memoranda jsme učinili rozhodnutí, aby navýšení bylo zahrnuto do úhrad, které teď budou zasílány nemocnicím. My vyhlášku respektujeme," řekl Bek. Nyní dostávají nemocnice zálohy, zúčtování za letošní rok bude v první půli příštího roku.

5samic ( 31. května 2015 20:54 )

Sami nemocnice v tom mají bordel a chcou to naházet na pojišťovny. OZP braňte se.

olesja ( 22. dubna 2011 11:56 )

zaplatí až si nahrabou od pacientů.

Zobrazit celou diskusi