Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Loňská průměrná mzda narostla nejméně za 10 let!

Ilustrační foto. Průměrná mzda rostla podle analytiků velmi pomalu.
Ilustrační foto. Průměrná mzda rostla podle analytiků velmi pomalu.  (Autor: Martin Hykl )
Autor: evak, ČTK - 
9. března 2011
17:55

Český statistický úřad ve středu vydal zprávu o vývoji mezd v České republice. Průměrné mzdy stoupaly dle analytiků pomalu. Přesto se jedná o cifru, kterou dvě třetiny obyvatel na své výplatní pásce běžně nevidí.

Středočechům se loni meziročně zvýšily mzdy o 2,5 procenta na 23.186 korun. Lidé si tak v porovnání s rokem 2009 polepšili o 561 Kč. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Nejvyšší mzdy mají nadále Pražané, lidem ve Středočeském kraji patří na pomyslném žebříčku druhé místo.

Průměrná mzda loni sice narostla, ale příliš se jí do toho nechtělo. Zvýšila se o proti předchozímu roku o 463 Kč na 23 951 Kč, což jsou celá 2 %, po odečtení inflace se ale dostaneme na pouhého 0,5 %. Podle Českého statistického úřadu se tak jedná o nejnižší růst od roku 2000.

Přesto by většina Čechů byla šťastná, kdyby takový plat měla. „Na průměrnou mzdu u nás nedosáhnou dvě třetiny lidí,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

 

 

monikare ( 10. března 2011 09:00 )

když ty se narveš k prasknutí a sníš mi celé kuře, tak statisticky jsme měli každý půlku. To dá rozum, ne? Když dají do vzorku výplatu šéfů státních institucí společně třeba s prodavačkou v supermarketu, tak čemu se divíte?

karlos ( 10. března 2011 08:26 )

Těch statistických pásem by muselo být víc a pak by to něco vypovídalo o mzdách v ČR.

bobou ( 10. března 2011 06:54 )

stále do průměrné mzdy započítávají ty rychlokvašky a zloděje milionářský? Stejně po každé nezapomenou zdůraznit, že dvě třetiny obyvatel tuto mzdu na své výplatní pásce běžně nevidí. To by byl takový velký problém odloučit jádro od plev? Pak by ta statistika byla možná i pravdivá. A ti pitom*i z vlády Kalousek, Nečas, John, Drábek ap. věděli, kolik je skutečnost a podle té by teprve mohli navrhovat různá opatření! No a možná by jim v těch jejich cho*ých palicích došlo, že to co z nich v poslední době padá jsou jenom samé blbosti, které obyčejní lidé již nemůžou tak, jako tak utáhnout, aniž by se nedostali na úplné životní minimum! Tím by se zjistilo, že jsou tam úplně k ničemu a proto okamžitý odchod. A aby věděli, jak se díky jim a těm minulým vládcům opravdu žije, nechal bych je všechny pracovat minimálně rok za ten skutečný plat, bez toho aby si mohli šáhnout na ty své nakradené miliony. Co by asi potom říkali? Při nejmenším by to měli jako přípravu na kriminál, kam stejně všichni patří!!!

e.v.k.a.602 ( 9. března 2011 22:12 )

Tak tuto částku nemáme ani když dáme s manželem dohromady své výplaty. Směšné.

smrk ( 9. března 2011 21:14 )

Že jsem si k.u.r.v.a. nevšimnul !!!!

Zobrazit celou diskusi