Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Surfujete v práci na internetu? Šéf vás může tajně sledovat!

Šéf může tajně sledovat co děláte na počítači.
Šéf může tajně sledovat co děláte na počítači.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: oj, ČTK - 
21. ledna 2011
11:14

Spor kolem otázky, jestli firmy mají právo sledovat, co děláte na počítači, je zase o něco jasnější. Český soud rozhodl, že firmy mohou skrytě sledovat počítače svých zaměstnanců. A za brouzdání na internetu dát výpověď.

Soud v Jindřichově Hradci potvrdil výpověď pro zaměstnance jedné jihočeské pily, který více než polovinu pracovní doby strávil prohlížením internetových stránek o autech, hraním her a soukromými e-maily. Zaměstnavatel ho za to na hodinu vyhodil a pracovník se kvůli tomu soudil, píšou dnešní Hospodářské noviny. Zaměstnanec se odvolal a je prý připraven spor dostat až k Nejvyššímu soudu.

Firma může podle listopadového rozhodnutí jindřichohradeckého soudu bez předchozího upozornění sledovat, co dělá. A může pak na základě takového auditu dát i výpověď, uvádí deník.

Sledovala firma i hesla a obsah osobních e-mailů

Podle advokáta propuštěného zaměstnance Iva Jahelky je důkaz, který zaměstnavatel použil, tedy výsledky tajné kontroly počítače, nepřípustný. Jde o skryté sledování, které zákoník práce nepovoluje, uvedl. Podle soudu je skryté sledování počítače v pořádku, pokud firma sledovala jen adresy a typologii navštěvovaných stránek, a ne třeba obsah osobních e-mailů a hesla k bankovním účtům.

malickej ( 21. ledna 2011 14:46 )

ho-vno dělá a ještě se kvůli tomu bude soudit jo ? bych mu normálně srhl pulku platu za nic nedělájí šaškovi

1940 ( 21. ledna 2011 12:08 )

Kdyby každý šéf věděl jak je jeho podřízený vytížen, většinou ani neví co má dělat a jak se co dělá, tak by mohli svým úředníkům přidávat a ne brát, protože by jich měli polovinu. Tím měli začít. Dělal jsem kdysi 4 roky úředníka v dobách, kdy jich byla polovina (bez úřednických hraček - počítačů) a přesto vím o čem mluvím.

Zobrazit celou diskusi