Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Slovanská epopej míří do Prahy!

Sérii obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej si již prohlédnete v Praze
 (Autor: Ondřej Požár)
Autor: Kateřina Kycltová, Kjaj - 
30. září 2010
16:52

Ještě ve středu tohoto týdne Velká dvorana Veletržního paláce v Praze zela prázdnotou. Mělo se zde vystavovat dvacet pláten cyklu Slovanská epopej od Alfonse Muchy. Slavné obrazy ale vězely na zámku v Moravském Krumlově. Skoro to vypadalo, že přípravy za dva miliony přijdou vniveč. Včera ale Praha skórovala. Znojemský okresní soud rozhodl jasně – epopej jede do Prahy.

Jak Morava, tak Praha byly od začátku sporu pevně přesvědčeny o svém vlastnictví. Čtvrteční rozsudek znojemského soudu ale udělal konečně ve věci jasno. Dílo totiž vydal Praze. Domnívá se, že je jejím vlastníkem. „Vůbec tomu nerozumím. Musím se teď dohodnout s právníky, jestli se dá ještě něco dělat,“ okomentoval verdikt krátce po jeho vyřčení Jaroslav Mokrý, starosta Moravského Krumlova.

Muchovo dílo bude mít vlastní sídlo

Metropole má s epopejí velké plány. „Chceme díla vystavovat nejprve ve Velké dvoraně Veletržního paláce, později jim vybudujeme vlastní sídlo. V úvahu připadá buď Vítkov, nebo Letná,“ okomentoval plány Prahy radní pro kulturu Ondřej Pecha.

I když epopej v Praze ještě není, pokladna Národní galerie už její přítomnost pocítila. „Dosud jsme na veškeré přípravy vynaložili dva miliony korun,“ přiznal ředitel Národní galerie v Praze Milan Bufka.

Umělcovi potomci nejsou za jedno

Pro přestěhování díla zpět do Prahy se vyjádřila i vnučka Alfonse Muchy, Jarmila Mucha Plocková. „Moravský Krumlov se nechová správně. Dílo je jednoznačně majetkem hlavního města,“ uvedla Plocková. Podle ní se na epopej v Moravském Krumlově nedá koukat. John Mucha, další pozůstalý po slavném umělci, zase před časem prohlásil, že moravský zámek je pro dílo ideální.

 

susanah ( 1. října 2010 22:48 )

nenažraná vláda. Nevešlo se mi to do názvu předchozího.

susanah ( 1. října 2010 22:47 )

ale mohlo to zůstat na Moravě.

susanah ( 1. října 2010 22:46 )

Á Benjamin Kuras (Curas) vypustil z huby jed.

jabetynka ( 1. října 2010 12:25 )

Zaplaťpánbů, že nemáme.. Pražáček vždycky zůstane- vyčůraným- pražáčkem..

egal ( 1. října 2010 09:39 )

že to zase musí sežrat pepíci z práglu, kdyby místo drahejch tunelů a openkaret zrekonstuovali zámek v Mor.Krumlově, tak se tam na to mohli naši středočeši jezdit dívat tam. V práglu kdyby dali do galerie celou vládu v řetězech, tak tam bude narváno.

Zobrazit celou diskusi