Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kamarádi se loučili s mrtvým skautem: Bratře, budeš nám chybět

Autor: pet - 
5. srpna 2010
13:26

Námořník, břevnovský skaut a ministrant. Nápis, který byl umístěn pod fotkou Čecha, jenž byl těžce zraněn v Litvě a svým zraněním podlehl v den, kdy slavil své devatenácté narozeniny. Ve čtvrtek se za mladého skauta Jana Holuba (†19) konala v pražském břevnovském klášteře mše. Rozloučit se s ním přišli jeho kamarádi a blízcí.

„Dnes 4. srpna 2010 v šest hodin ráno odešel Námořník do Boží náruče. Moc prosím, modlete se za něj, za celou rodinu, ale i za další zraněné!“ napsal na stránky skautského oddílu Jeleni jeden z Honzových kamarádů. Zármutek vyjádřil mladíkovi i břevnovský převor Prokop Siostrzonek a pražský arcibiskup Dominik Duka: „Jsem bolestně zarmoucen tragickou událostí, v níž se změnila pokojná prázdninová cesta...

Záběry z místa tragédie Záběry z místa tragédie | Reprofoto TV NOVA

S velkou bolestí se dozvídám čerstvé zprávy o tom, že Váš bratr Jan Holub následkům zranění při tomto neštěstí podlehl,“ stojí ve smutečním prohlášení. Chlapcův zdravotní stav se v posledních dnech výrazně zhoršil, přidal se i zápal plic. Zranění, která mladý skaut utrpěl, se mu nakonec stala osudná.

Na výpravu českých skautů se zřítilo 25. července v litevském Kaunasu opuštěné stavení, do kterého se ukryli během bouře. Z litevské nemocnice už byla ve středu do České republiky převezena sedmnáctiletá dívka, poslední z hospitalizovaných českých skautů. Ostatních šest zraněných opustilo nemocnici v Kaunasu už minulý týden.

Kondolence pražského arcibiskupa Dominika Duka Kondolence pražského arcibiskupa Dominika Duka | Blesk.cz

siroky11 ( 5. srpna 2010 23:41 )

pánové - Vy tady nadáváte komariusovi a myslíte si, jak jste čestní a spravedlivý, ale ono to tak v dohledné době bude. Už o tomto problému Vláda ČR jedná a výsledek? Léčení "adrenalinových "sportů bude hrazeno, nevím přesně jestli v plné výši, ale účastníkem/postiženým.

zemekf ( 5. srpna 2010 22:54 )

drž p*sk

plag ( 5. srpna 2010 18:46 )

Hyeno. A neměli by tebe osobně taky odprosit za to, že jsou tak drzí a dovolují si vyjíždět na expedice do zahraničí? Pak by jim tvoje zatuchlá zakomplexovanost dokázala takovou sprosťárnu jako zažívání zajímavých věcí odpustit? Pro tvou informaci, žádný skautský vedoucí by nevzal své děti na akci do zahraničí, pokud by nebyli řádně pojištění. Což je v téhle civilizované zemi způsob, jak si zajistit úhradu podobných převozů - platný stejně pro všechny: turisty, skauty, vrcholové horolezce nebo co já vím, třeba potapěče. Máš-li proti tomuhle systému něco, jdi se zahrabat sto sáhů pod zem zpátky na Saharu, ke kamarádům mrchožroutům.

komarius ( 5. srpna 2010 13:47 )

Měli by si zaplatit náhradu léčení,převozů atd.!!!

Zobrazit celou diskusi