Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České děti v Litvě zasypal dům: Dvě jsou stále na přístrojích!

Z výletu na kolech se pro české skauty stala noční můra.
Z výletu na kolech se pro české skauty stala noční můra.  (Autor: Repro TV Nova)
Autor: ČTK, rvs - 
27. července 2010
15:50

AKTUALIZOVÁNO: Prázdninový výlet do Litvy se pro skupinu českých skautů změnil v noční můru. Jedenáct z nich bylo v neděli zraněno u obce Pakapiu nedaleko litevského města Kaunas, když se na ně zřítilo opuštěné stavení, v němž se při cyklovýletě chtěli schovat před silnou bouřkou. Osm dětí je stále v nemocnici, z toho dvě, dívka a chlapec, jsou ve velmi vážném stavu na jednotce intenzivní péče.

Tyto dvě děti utrpěly při pádu domu pohmoždění plic a jsou stále napojeny na dýchací přístroje. Podle vyjádření lékařů jsou ale již mimo ohrožení života. Kromě osmi dětí, které zatím zůstávají v nemocnici, všichni ostatní odcestovali během úterý zpět do Česka.

"Tři děti mají mnohočetné zlomeniny a jejich dítě podle předběžných odhadů potrvá ještě několik týdnů. Po tuto dobu budou zřejmě muset zůstat v nemocnici v litevském Kaunasu," řekl pro Blesk.cz tiskový mluvčí Ministerstva zahraničí Jiří Beneš. "Další tři děti leží v nemocnici s lehčími poraněními a propuštěny by měly být do týdne," dodal mluvčí.

Zranění při pádu domu utrpělo celkem osm dětí ve věku čtrnáct až osmnáct let, dvě dívky ve věku dvacet let a jedna dvaadvacetiletá vedoucí. "Lékaři předpovídají i vážně zraněným dobrou možnost uzdravení," řekla česká konzulka v Litvě Martina Heranová. Mezi zraněními je zlomenina pánevní kosti, polámané končetiny, zranění hrudníku, mezi lehčími poraněními je úraz hlavy a otřesy mozku.

Česká konzulka v pondělí zraněné v nemocnici navštívila a se všemi, kromě dvou, mluvila. Dva pacienti s těžšími zraněními jsou při vědomí, ale nemohou mluvit, protože jsou připojeni na umělé dýchání. "Podle konzultace s ředitelem chirurgie Rytisem Rimdeikou není žádné zranění takové povahy, že by ohrožovalo děti na životě," řekla Heranová. Všichni zranění jsou umístěni v nemocnici v Kaunasu, kde pobudou podle povahy zranění několik dní. Někteří budou možná moci být propuštěni za den nebo dva.

Děti jsou v kontaktu se svými rodiči, z nichž někteří už stihli dorazit na místo. Rodiče také po poradě s lékaři a s pojišťovnou rozhodnou, zda budou děti doléčeny v Litvě, nebo převezeny do ČR. Vedení skautského zájezdu, jehož se účastnilo 22 až 24 lidí, pomohlo zajistit převoz do Prahy těch účastníků zájezdu, kteří nebyli zraněni. Mají již koupené lístky na autobus a do republiky by měli odcestovat v úterý.

sova13 ( 28. července 2010 02:08 )

No tak staré to zase není. Vždyť se to stalo tuhle neděli.

komarius ( 27. července 2010 15:07 )

Skautíků je dost.....

e.44 ( 27. července 2010 14:09 )

že to maj z toho, že se vydali zrovna do Litvy, ale v tomhle konkrétním případě jsou na vině bezesporu vedoucí. Schovat děti před bouřkou v opuštěném stavení, o jehož stabilitě neměli ani ponětí, bylo nanejvíš nezodpovědné.

waserman ( 27. července 2010 11:28 )

to je už stará zpráva, nemáš tam něco nového?

Zobrazit celou diskusi