Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Další sebevražda policistky! Co si myslí psycholog?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Pro Blesk Policie ČR)
Autor: jos, Ivana Žáková - 
28. července 2010
14:43

Druhá sebevražda policistky za dva týdny! V Ostravě se v úterý večer služební zbraní zastřelila třiadvacetiletá policistka. Důvodem byly osobní problémy. Před dvěma týdny si sáhla na život mladá policistka z útvaru pražské hospodářské kriminálky. V dopise na rozloučenou prý obviňovala kolegy ze šikany.

Třiadvacetiletá policistka se zastřelila při odchodu ze své služebny v Ostravě - Mariánské hory. Před služebnou ji našel náhodný kolemjdoucí. Podle důvěryhodného zdroje, který nechce být jmenován, řešila mladá žena takto tragicky své osobní problémy. Sebevražda podle tohoto zdroje prý nesouvisí s její prací.

"Šlo o pracovnici Městského ředitelství Policie České republiky v Ostravě," řekl agentuře Mediafax mluvčí moravskoslezských policistů Miroslav Pech.

Už před rokem se v Ostravě zastřelila policistka

Shodou okolností 4. srpna uplyne rok od smrti další ostravské policistky. Jana Musilová se zastřelila služební zbraní na centrále policie v Masné ulici. I ona řešila své osobní problémy.

Policistka se zastřelila také v Praze

Přímo v budově pražského policejního ředitelství se předminulý týden zastřelila policistka z hospodářské kriminálky. Sebevraždu podle šéfa pražské policie Martina Červíčka provedla služební zbraní. Nechala také dopis na rozloučenou, ve kterém uvedla, že za jejím činem stála šikana.

Psycholog tvrdí: Jedna mohla inspirovat druhou!

Blesk.cz oslovil PhD. Jeronýma Klimeše, který se k sebevraždě mladé ženy vyjádřil: "Květen a červen jsou pro ženy zvláštním obdobím v roce. Během těchto dvou měsíců se ženy často vdávají. Pro ty nešťastné jsou ale tyto jarní měsíce často termínem smrti."

Klimeš se také vyjádřil, co si myslí o zbraních v ženských rukách: "Když jsem vyučoval mladé policisty psychologii, s důrazem jsem připomínal, že zbraně byly, jsou a budou nebezpečné. A to nejen v rukou žen. Kromě častějších myšlenek na sebevraždu totiž samozřejmě hrozí i nebezpečí při manipulaci se zbraní. Je velice zajímavé, že se zabily pistolemi. Pro ženy je daleko typičtější spáchání sebevraždy pomocí předávkování prášky. Zastřelení je mužská doména," myslí si Klimeš.

Navíc spatřuje v posledních případech možnou souvislost. "Nedokážu odhadnout, proč se zabila ta první žena. Podle mého názoru se jejím příkladem ale inspirovala ta druhá. Je možné, že měla velké psychické problémy a řekla si: Když to dokázala ona, tak já to zvládnu taky!"

Mohl mít na ženy vliv mužský kolektiv? "Co se týče mužského kolektivu, ve kterém se pohybovaly, nedokážu odhadnout, jestli to byla jedna z příčin jejich rozhodnutí."

ifigenie2 ( 31. července 2010 10:22 )

pokračuji....plotně, projevoval chamtivost a lakotu, nesoudnost a nadržování těm, koho si oblíbil a naprostému odsuzování toho, koho nemá rád třeba jen proto, že mu nerozumí a nechce o něm nic víc vědět. Škoda, že se neprověřují při nabírání k policii také víc charakterové vlastnosti, možná by se v budoucnu předešlo šikaně podřízených či neadekvátnímu chování k zadrženým či podezřelým osobám.

ifigenie2 ( 31. července 2010 09:17 )

Neuvažovala bych takto plošně o všech policistech. Jsem dokonce toho názoru, že jsou mezi nimi většinou slušní lidé- takové i znám. Bohužel jedním z těch neslušných je i můj blízký příbuzný, který sotva se stal příslušníkem, hned si na mě dovoloval to, co popíši. Musím podotknout, že ho ovšem jako jeho sourozence od mala deformovala ve výchově jeho matka, která je osoba psychicky nevyrovnaná a vadí jí zejména to, když není po jejím a já jí prostě nechtěla poslouchat, tudíž o mně roztrušovala nepravdivé pomluvy a deformovala celou svoji rodinu ve smýšlení o mé osobě. Když její nejstarší syn dospěl a stal se policistou, zjistil, že jsem se v jedné diskusi na internetu zkontaktovala s jeho kamarádkou, že jí vytýkám jistý přístup k některým věcem a proto mě v této diskuzi urážel tím, že potřebuji prý elektrošoky a jsem schizofrenička nebo že potřebuji kněze, což ovšem má do pravdy hodně daleko. Chtěl mě prostě shodit před lidmi, protože tam zveřejnil i moje plné jméno a odhalil moji identitu, což si myslím, že je i trestný čin. Tohle jsem si nechala pro sebe, ale když vyhrožoval i u dveří mého bytu, to už jsem nahlásila jeho nadřízeným, protože jsem z něj měla strach. Obratem jsem to hlášení vzala zpět, protože za mnou přišel jeho otec a já opravdu nikomu nechci kazit kariéru, tím spíše příbuznému. Dodnes se mi tento mladík ani neomluvil za své chování. Trval tehdy na tom, abych se jeho kamarádce omluvila a já ač jsem prakticky neměla proč, jsem to v té diskuzi udělala. Tato žena psala věci, se kterými jsem nemoha souhlasit, ovšem hned pak je mazala, takže je ostatní mohli vidět jen krátce. Při kliknutí na její ikonku mě to zavedlo na její profil, takže není v tom nevinná, za kterou ji následně kdekdo mohl pokládat. A můj příbuzný a její kamarád ji zbožňuje a mě jako blízké příbuzné se ani neomluvil. Toto dokáže také mladý příslušník policie, bohužel. Raději žádného příbuzného, než takového. V dětství ubíjel v kurníku slepice, jako větší upaloval broučky na rozžhavené p

ifigenie2 ( 31. července 2010 08:51 )

Je mi moc líto životů těch mladých policistek. Mohly odejít od policie a najít si jinou práci, ale bohužel to neustály. Slovem to nemyslím nic konkrétního, protože nevím, zda to byl pouze nepřiměřený tlak na nevinné nebo se do něčeho namočily, jak tvrdí někteří lidé. Nic o tom nevím a nechci je vůbec soudit, ba naopak. Škoda jejch životů i ztráty, kterou svým činem způsobily svým nejbližším. Ať už měly pro svůj in důvod jakýkoli, svědčí to o tom, že neustály nějakou zátěž a tlak. To znamená, že nebyly dostatečně psychicky vybavené pro něco takového a že by patrně měly být nejen testy, ale i psychická zátěž zpřísněna při přijímání do řad policie. Nedám si namluvit, že u těchto žen už nějaká závada nebyla před třemi roky, toto je už v člověku dlouhá léta a záleží jen na čase, zda se to projeví dříve či později nebo vůbec ne, pokud povede klidný život. Za to rozhodně ti lidé nemohou.

arcaben ( 30. července 2010 18:36 )

Tak Městská policie nebo Policie ČR?Tato 22letá byla z Městské policie ne z PČR!Plesku máš v tom chokej a mistifikuješ!!

derek ( 28. července 2010 23:24 )

Je uplně zbytečná jeji kredit je v hajzlu , a tak to rozpusťte dřiv než se to samo vystřílí. Fizli už asi zapomněli co je to vražda a znaj jenom pojem sebevražda. česká policie v podstatě vyřešila vraždu JFK zastřelil se uplně sám. Jediný co umí nasazovat botičky a měřit rychlost ale chytat zločince to ne každýmu lopatu a mužou jit dělat třeba silnice stejně jsou k ničemu . Zrušte Policii ČR

Zobrazit celou diskusi