Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brněnský Bronx: Cejl se mění ve smetiště

Autor: bum - 
11. července 2010
17:15

Ve smetiště se každý den postupně promění kus brněnské ulice Cejl. Po zaplivané, ulepené, na mnoha místech pozvracené zemi se povalují střepy, umělohmotné kelímky, vajgly a krabičky od cigaret.

Při troše štěstí lze mezi běžnými odpadky narazit také na vyhozenou lednici nebo rozbitou televizi. Ostrý zápach a kaluž okolo odpadkového koše napovídají, kam chodí lidé vyměšovat.

Chtělo by se říct: „tady to tedy žije!“ Od rána do večera zde totiž vysedávají a různě postávají často i celé, mnohdy velmi početné rodiny. Na ulici tráví dlouhé hodiny, čehož v maximální míře využívají místní obchodníci. Potraviny, zastavárna, herny, stánek s občerstvením, ale i prodejna textilu tady mají otevřeno 7 dnů v týdnu od 9 do 21 hodin. Stánek s alkoholem a cigaretami jede nonstop. „Určitě se nám to vyplatí,“ potvrdil Blesku jeden z prodejců.

Z luxusního hotelu cizinci hledí do 'Bronxu'

„To budeme v nějakým erotickým časopisu?“ ptá se fotografujícího reportéra Blesku jeden z přítomných mužů. Jeho otázka je zcela na místě. Přestože se nacházíme v samém centru města, nevzal si na sebe nic kromě trenýrek a letní obuvi. Ve stejném „oděvu“ se na sobotní parný pouliční dýchánek vydala celá řada jeho soukmenovců.

Vedení jihomoravské metropole přitom Brňanům slibuje, že se uvedená lokalita v blízké budoucnosti stane výstavní částí města. Prvním signálem by mohlo být nedávné otevření luxusního hotelu Apart Suites. Jeho návštěvníkům se ale zatím z oken naskýtá pohled, ze kterého každému civilizovanému člověku naskakuje husí kůže. Jak Blesku řekla slečna Yvetta (25), která na Cejlu přímo na ulici stráví nejméně půlku letošních prázdnin, ne-li života: „Pěknýho tady není nic. Tady je to Bronx. Masakr.“