Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nové jezero: Za tři roky bude větší než Mácháč

Autor: mor, hto - 
5. června 2010
05:50

Uplynou tři roky a na Sokolovsku budou mít nové jezero. A ne ledajaké. Bude mít rozlohu 500 hektarů a bude tedy větší než Máchovo jezero, které má rozlohu 284 hektarů.

Voda nového jezera se bude vlnit na místě bývalého lomu Medard na Sokolovsku. V pátek začalo jeho napouštění. Do bývalého lomu bude přitékat voda z Ohře.

„Napouštění bude zpočátku pozvolné, musíme dokončit zpevňování břehů,“ řekl generální ředitel Sokolovské uhelné František Štěpánek. Množství vody, která do Medardu poteče, je závislé na stavu vody v Ohři. „Když bude vody málo, čerpat nebudeme. Také nechceme jezero napouštět špinavou vodou,“ dodal Štěpánek.

Okolo jezera by pak měla vyrůst sportovně relaxační zóna. Naplánovaná je výstavba golfového hřiště, cyklostezek a drah na inline bruslení. „Chceme, aby zde vznikly finančně soběstačné projekty, které si nebudou konkurovat,“ dodal František Štěpánek.

Těžba v lomu Medard skončila v roce 2000. Od jeho vzniku se zde vytěžilo okolo 200 milionů tun uhlí.

Čísla hovoří za vše

Plocha jezera 493 hektarů
Šířka 1500 metrů
Délka 4 kilometry
Hloubka 50 metrů
Délka břehů 12,4 kilometru
Nadmořská výška hladiny 400 metrů nad mořem
Objem vody 119,9 milionu metrů krychlových

nika ( 5. června 2010 12:55 )

Tak jo, počkáme si na hotová jezera a uvidíme kolik lidí na tuto rekreaci bude mít.Zas bude majitelem nějaký, právě Vámi zmiňovaný zbohatlík, který bude chtít stále víc a nasadí tak vyskové ceny, že se rozhodnete raději pro zahraniční dovolenou, protože ta alespoň bude ozdravná a za ty stejné peníze.Jestli si myslíte, že to bude pro běžného člověka dostupné, tak to si povíme tak za ty tři roky.Pak si na tuto diskuzi vzpomenete.Mimochodem, kdyby se to zasypalo a udělal betonový základ, myslím, že by se zem nehýbala a vznikla by nová sídliště.Je to jen o tom, chtít . Mějte hezký víkend.

drazor ( 5. června 2010 12:42 )

No jo ale otázka je KDO by na to měl,těch pár lidí co má prachy??Pokud by se takový lom zasypal znamená to asi 50 metrů zavážky,velmi pochybuju že by ty domy byly stabilní.Takové podloží by se hýbalo,a pokud by se to nezavezlo máme tady opět ideání místo pro zaplavení.Já osobně jsem pro jezero a rekreaci alespoň by to využilo víc lidí a ne jen hrska podnikatelských zbohatlíků

drazor ( 5. června 2010 12:37 )

Nic proti,máte pravdu,ale jsou roky mokré a roky suché pokud se podíváme pár let zpět tak vodohospodáři vám potvrdí že hladina spodních vod byla velmi nízká.A letos jsem ve zprávách vyslech že v některých oblastech jsou spodní vody témeř na nule!!Hodně záleží na tom jaký je rok,nikdo z nás by nechtěl aby se letošek opakoval,málo vody je špatné moc ještě horší.

nika ( 5. června 2010 11:57 )

Při tolika letošních povodních máte obavu že bude málo vody? Asi se nedíváte na zprávy, kolik té vody je, až jí nikdo tolik nechce.Přinesla lidem jen neštěstí.

nika ( 5. června 2010 11:54 )

Nápodobně, černé světlo . Vytěžený lom se dá také zasypat a postavit zde domy, aby měli lidé kde bydlet.Myslím, že rekreovat se mohou kdekoliv, k tomu nepotřebujeme samá jezera, která vzniknou v každé vytěžené díře.To je humus.Bydlíme v tom, co postavili komunisté, chtělo by, aby teké demokraté přiložili ruku k dílu a postavili domy a neulehčovali si práci, pouze zaplavením lomu.

Zobrazit celou diskusi