Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Útok na orloj: Vandal košem urazil soše ruku!

Video se připravuje ...
Autor: Veronika Pukačová, František Prachař, Tereza Hořínková - 
21. dubna 2010
21:57

VIDEO: Cizinci si v české metropoli opravdu dělají, co se jim jen zachce. Nyní zaútočili vandalové na sochu Hvězdáře na staroměstském orloji. Mrštili po něm koš a soše upadla ruka.

Strážníci byli pachatelům ihned na stopě, jenže… Zadržení cizinci byli nevinní. Policie kvůli omylu strážníků odvedla špatnou skupinku lidí. Kde jsou ale skuteční vandalové?

Chudák Hvězdář na Staroměstské radnici asi nebude mít nikdy pokoj. Už potřetí během několika měsíců přišel o ruku.

Mladý muž vytáhl z betonového odpadkového koše plechovou nádobu a hodil ji po orloji. „Vandaly zachytil bezpečnostní systém,“ řekla Blesku mluvčí pražských strážníků Jana Přikrylová.

Kamery měly jasno a strážníci poslali hlídku na podezřelou skupinku mladých lidí, která to podle záběrů měla způsobit! „Hlídka je dostihla v ulici Na Můstku. Předali jsme je policii,“ dodala Přikrylová.

Pětice cizinců, studentů Karlovy univerzity, se údajně ke všemu přiznala. Možná i proto, že Ir, dva Američané a dvě Španělky se notně posilnili alkoholem. Tak, že nemohli pořádně vypovídat. Rozmluvili se až odpoledne. Jenže… Vše se najednou změnilo! Policie totiž zadržela nevinné osoby.

„Kriminalisté na základě vyhodnocení kamerových záznamů a výslechů přišli na skutečnost, že zadržené osoby se nedopustily žádného protiprávního jednání,“ řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Vandal tedy unikl a Hvězdáře zase čeká rekonstrukce.

A památkáři zuří. „Jsou to naprosNynítí idioti. Takhle se přece nemohou chovat ke kulturnímu dědictví cizího národa,“ reagoval ředitel magistrátního odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Jan Kněžínek. V blízké době se proto bude jednat o opatřeních k lepšímu zabezpečení vzácné památky!

Takhle dopadla socha hvězdáře na Staroměstském orloji Takhle dopadla socha hvězdáře na Staroměstském orloji | tomáš Vrbenský


Tohle si v Praze dovolují vandalové

Jen pro trochu té zábavy v opilosti ničí naše kulturní dědictví. Kdo? Právě cizinci, kteří se do české metropole přijedou podívat nebo u nás studují či pracují. Vždyť teprve minulý týden vylezl opilý Moldavan na sochu svatého Václava a pak se zřítil dolů. A Hvězdář už je zničený potřetí! Podívejte se, čemu všemu už pražské památky čelily.

Leden 2007 – Neznámý vandal poškodil sousoší svatého Kříže na Karlově mostě. Způsobil obrovskou uměleckou a historickou škodu.

Listopad 2007 – Sochu Edvarda Beneše na Loretánském náměstí v Praze pomaloval někdo červenou barvou.

Květen 2009 – zamaskovaný vandal ulomil ruku Hvězdáře na orloji Staroměstské radnice. Nebylo to poprvé. O ruku přišel už v únoru 2008.

Listopad 2009 – americký turista odlomil ze sochy Turka na Karlově mostě šavli

Únor 2010 – Na pražském mostě Legií někdo strhal a ukradl měděný plech na restaurovaných historických mýtných domcích. Škody se šplhají do milionů korun.

Duben 2010 – Namol opilý Moldavan vylezl na sochu svatého Václava na Václavském náměstí. Dolů ho dostali až policisté a hasiči. Když však muž slézal, zřítil se z deseti metrů a zlomil si ruce i nohy

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bobby777 ( 22. dubna 2010 12:41 )

ze to byli cizinci? V Praze jsou vandalove videt vsude, na kazdem rohu nekolik a vsichni mluvi "novou cestinou"! Myslite tyto cizince?

mladik ( 22. dubna 2010 09:13 )

I to posledni je prodane cizincum,takze ani orloj nam nepatri,nemame tady mlade lidi na vyssich mistech jsou stare kreatury ,kultura nova a pod...

5mira7 ( 22. dubna 2010 00:32 )

Možná, že by po úhradě škody stačilo razítko "nežádoucí"

pup70 ( 21. dubna 2010 22:33 )

Useknout ruku hajzlíkovi.

Zobrazit celou diskusi