Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zvýšení mateřské je vážně ohroženo!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, bel - 
25. února 2010
21:56

Zbytečná byla možná radost maminek ze znovuzvýšení mateřské, stejně jako lamentování ekonomů nad tímtéž. ČSSD, lidovci, komunisté a zelení sice pro vyšší mateřskou ve středu zvedli ruku, ale objevil se velký problém.

Senát pravděpodobně normu Sněmovně vrátí. A totéž udělá Václav Klaus, který už dopředu avizoval, že bude vetovat každý zákon prohlubující schodek rozpočtu. Problém je v tom, že veto Sněmovna do voleb nestihne přehlasovat na řádné poslední schůzi v dubnu.

Poslanci to chtěli vyřešit na mimořádné schůzi, na ní ale podle názoru právníků není možné o vrácených zákonech hlasovat. „Je to skutečně ještě určitá cesta k tomu, že by mateřská na loňskou úroveň vzrůst nemusela,“ připustil ministr financí Eduard Janota.

„Snažíme se teď najít precedens, kdy se v minulosti na mimořádné schůzi o vrácených zákonech hlasovalo,“ neztrácí naději Milan Urban (ČSSD). Lidovci také chtějí apelovat na kolegy z ODS a TOP 09, aby vrácení návrhu Sněmovně zabránili. Mateřská od ledna klesla o 23 %. Poslanci na včerejší mimořádné schůzi v prvním čtení podpořili návrh na zrušení anonymních akcií na majitele. Většinou se ale planě hádali o Vítězný únor a o to, zda poslanec Zdeněk Škromach (ČSSD) hučí nebo ne.

sakra ( 26. února 2010 14:00 )

A to nemyslím jako "obstrukci" dle ODS. Volil jsem je, ale už nikdy.

alessa1 ( 26. února 2010 13:24 )

zlikvidovat!!!

alessa1 ( 26. února 2010 13:23 )

Chybou bylo, že se loni vůbec odhlasovalo snížení mateřské. A teď, krátce před volbami, se budou ti papaláši snažit udělat dobrý dojem na voliče a stejně moc dobře vědí, že se jim to za vydatné pomoci Senátu a prezidenta nepodaří. Sami tam bereou desítky i stovky tisíc měsíčně za to, že se tam hádají jak klepny na trhu nebo chrápou, atd. A státní rozpočet budou hojit na tom, že okradou maminky s dětmi o pár tisícovek...Co na to říct? Neměli by v první řadě začít snižovat příjmy sobě, pak těm slavným manažerům ve státních podnicích, kteří mnohdy nevědí co s penězi, dále zdanit pořádně horních 10 tisíc a byly by hned peníze pro rodiny s dětmi. Ještě by mě moc zajímalo, jestli není hanba panu prezidentovi, který teď bere královskou apanáž, ze které už pár milionů určitě naspořil, pak ho po opuštění úřadu čeká královská apanáž přes 100 tis. měsíčně + další benefity a bude se snažit, aby ženská na mateřské, ze které živí minimálně 2 osoby, měla např. měsíčně 10000 místo 14000? To je opravdu ubohost nejvyššího stupně! Pak se ovšem nelze divit, že porodnost bude opět klesat a důchodu se dožije málokdo, protože pomalu v 70 letech budou z práce odcházet jen ti nejodolnější!Ovšem ti, kteří to mohou alespoň trošku ovlivnit, to mají na háku, protože jich se takové existenční problémy netýkají, že??? Hlavně, že se snaží pořád dokola všechny přesvědčit, že rodina je základ státu...To je pravda, ale ne v případě státu českého!!!! Tady je rodina nepřítelem státu, kterou se snaží naši zákonodárci z !!!!

bubaku ( 26. února 2010 10:15 )

jak jinak ale přimět mladé lidi,aby měli děti? Házením klacků pod nohy to NIKDO nedokáže.Člověk nemá dneska vůbec žádnou jistotu,že sežene práci,ze třech tisíc minimální podpory se žít nedá,natož z toho zaplatit bydlení,tak se dělá na černo,když žena otěhotní,tak si musí připadat jak vyžírka,když chce mateřskou.Ze vzduchu ještě žít neumíme!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi