Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Děti nebylo čím očkovat!

Autor: Jitka Pekařová - 
25. února 2010
05:00

Nejmenší děti není čím očkovat, ale drahých vakcín proti prasečí chřipce jsou plné sklady. To není sci-fi ani Kocourkov, ale realita v Německu, a jak Blesk zjistil, také v Česku!

V obou zemích scházela tzv. hexavakcína, chránící proti šesti nemocem, a ještě minulý týden nebylo ani základní trojočkování! Výrobce, firma GlaxoSmithKline, se prý příliš soustředila na výrobu zabijáků prasečí chřipky a děti odsunula na druhou kolej. Důvod? Němci mají jasno: Zisk!

Firma GSK se ale brání: „Tato obvinění nemají žádný smysl. Každý z preparátů, které máme, leží cenově mnohem výše než pandemrix proti prasečí chřipce. Je to nelogické,“ řekl německému Bildu dr. Christopher Friedel. Ale na čem nakonec vydělali více? Jednoznačně na chřipkové vakcíně, kterou vlády objednávaly v milionech kusů!

Zatímco v Německu je z toho veřejný skandál, u nás se o nedostatku povinných (a státem placených) vakcín snažila odpovědná místa taktně mlčet. Zatímco v Německu je z toho veřejný skandál, u nás se o nedostatku povinných (a státem placených) vakcín snažila odpovědná místa taktně mlčet. | SHUTTERSTOCK.COM

Zatímco v Německu je z toho veřejný skandál, u nás se o nedostatku povinných (a státem placených) vakcín snažila odpovědná místa taktně mlčet. A teď to přiznávají!

„Výpadek se týkal pouze vakcíny proti tetanu loni v září,“ řekl Blesku mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Ovšem pak se opravil a přiznal, že problémy nastaly i letos v lednu s hexavakcínou, chránící děti před šesti nemocemi, které mohou být i smrtelné!

Sdílnější byla místopředsedkyně výboru Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová: „Ano, distributor nás o výpadku informoval, ale šlo maximálně o 14 dnů, což nijak neovlivnilo práci lékařů. Navíc se to týkalo jen několika málo oblastí.“ Naznačuje také, že se vlastně nic nestalo, protože doktor může dítě naočkovat v rozmezí až dvou měsíců, takže prý nehrozilo, že čas promešká. Cabrnochová také přiznala, že neuznali za vhodné veřejnost o problému informovat, aby lékaři neměli tendenci se předzásobit, a způsobit tím, že by vakcíny opravdu byly nedostatkovým zbožím. Jenže ouha. Problém nastal znovu začátkem února s dalším důležitým očkováním!

Problém nastal znovu začátkem února s dalším důležitým očkováním! Problém nastal znovu začátkem února s dalším důležitým očkováním! | Pavel Ryšlink, ČTK

Tentokrát není na vině preferování jiné vakcíny, ale to, že firma GSK se rozhodla pozastavit distribuci jedné z šarží očkovací látky Priorix proti zarděnkám, příušnicím a spalničkám, aby prověřila hlášené nežádoucí účinky. Distributor přislíbil dodat náhradní vakcíny do čtrnácti dnů, ale ty uběhly a nic se nedělo. Teprve minulý týden přišel lékařům dopis, že je vakcína v pořádku a mohou ji dál používat – a konečně došlo i na to, že je vakcína k mání i v balení pro jedno očkování. Do ledna bylo k dostání jen balení pro deset dětí. Lékaři si stěžovali, že sehnat tolik dětí najednou je problém, zvlášť v menších obcích. Nespotřebovaná vakcína pak často končí v koši a tím i státní peníze.

Hexavakcína – Infanrix hexa

Vakcína chrání proti šesti nemocem: zášk rtu, dávivému kašli, dětské obrně, žloutence typu B, tetanu a také onemocněním vyvolaným původcem Haemophilus influenzae b. Právě ten může způsobit hnisavý zánět mozkových blan, ohrožující život dítěte, či zánět příklopky hrtanové. Dávky jsou čtyři. První se podává od započatého 13. týdne věku dítěte, další dvě v rozmezí nejméně jednoho měsíce a čtvrtá po šesti měsících. Za jedno čtvrtletí se v ČR použije okolo 100 tisíc dávek.

Trojvakcína – Priorix

Vakcína proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Očkuje se ve dvou dávkách, přitom první se podává nejdříve první den 15. měsíce věku dítěte a druhá o šest měsíců později. Za jedno čtvrtletí se v ČR spotřebuje okolo 50 tisíc dávek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

smrk ( 25. února 2010 10:14 )

Kdepak asi soudruzi z NDR a ČSSR udělali chybu ?

henryj ( 25. února 2010 08:26 )

Těm na hoře se o děti nejedná,však to vidíme ,ale měli strach o sebe aby, nedej bůh se jim něco přihodilo.Strach o své, mají jako první.Alespoň je vidět jak to s námi myslí.Spratci!!!!!

Zobrazit celou diskusi