Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koňské pólo: Z Tater na jih Čech?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Vlaďka Hradská, Mediafax - 
18. února 2010
05:00

Milionáři v luxusních kožiších, kteří před pár týdny korzovali pod Tatrami při turnaji v koňském pólu, mohou mít v budoucnu podobnou zábavu i v Česku. A to v okolí barokního zámku v Nemyšli na Táborsku.

Kromě rekonstrukce zámku na sportovní a kulturně-společenské centrum totiž počítají plány s tím, že na blízkých pozemcích vznikne i první hřiště na koňské pólo v Česku.

Zámek z roku 1822 je v seznamu osmi historických památek na jihu Čech, o které nedávno projevila zájem francouzská investorská společnost. Hodlá z nich vybudovat síť luxusních hotelů. Francouzi ale v případě Nemyšle mají smůlu. Zajímavou polohu (hodinu autem z Prahy) a krásu zámečku, který patří mezi klenoty České Sibiře, už objevili domácí investoři. Jedním z nich je i Daniel Plovajko, který se stal loni na podzim majitelem chátrající památky.

Plánují, že ze zámku během pár let vybudují atraktivní komplex se širokým vyžitím včetně rozsáhlých stájí, parkuru a prvního hřiště pro koňské pólo v republice. „Pólo není v žádném případě pro tisíc vyvolených zbohatlíků. V některých zemích to je národní sport. Například v Argentině. Právě tam jsem zkontaktoval restituenta a zámek pak od něj odkoupil. Nebude to uzavřená zóna. Chtěl bych to mít naopak otevřené pro všechny,“ řekl Plovajko.

499790:gallery:true:true

Jak se Blesku podařilo zjistit, nekoupil pouze parcelu se zámkem, která má rozlohu 2156 metrů čtverečních. Patří mu půda v širokém okolí včetně zahrady, travnatých ploch, komunikací a dalších pozemků. Jen vodní plochy čítají přes 85 tisíc metrů čtverečních, orné půdy je přes 165 tisíc metrů čtverečních. „Okamžitě jsme se do toho místa zamilovali. Bylo to jasné hned, jak jsme se pořádně rozhlédli,“ popsal Plovajko, jak mu nemyšlský zámek učaroval.

„Vše je teprve ve stadiu vyřizování, papírování, čekáme na spoustu razítek. Bylo by předčasné mluvit o podrobnostech,“ komentoval to Plovajko.

Nákladný projekt hodlá skupina kolem Plovajka financovat především z vlastních zdrojů. V komplexu nabízených služeb by neměl chybět například pětihvězdičkový hotel, wellnesscentrum, hřiště na squash. Ze zámeckého divadla by měl vzniknout kulturní stánek pro výstavy, plesy a představení. Když půjde vše hladce, bude centrum otevřené do dvou let.

499788:gallery:true:true

Zámeček v Nemyšli

Zámek v Nemyšli stojí na místě tvrze ze 14. století. Barokní podobu změnil na empírovou při poslední zásadní přestavbě v roce 1822. Do roku 1992 v něm byl dětský domov, pak objekt získal restituent. Posledních 15 let však areál chátral. Komplex se skládá ze starého čtyřkřídlého zámku s věží a čtvercovým nádvořím. Patří k němu i dvoukřídlá barokní stavba nedaleko a další barokní objekt v zámecké zahradě. Od podzimu loňského roku je vlastníkem nemovitosti Daniel Plovajko.

krtekub ( 18. února 2010 19:20 )

Daniel Plovajko, neni to šef odborů ČSA?

krtekub ( 18. února 2010 19:20 )

Daniel Plovajko, neni to šef odborů ČSA?

jira2007 ( 18. února 2010 15:30 )

Spis hloupost nekterych diskutujicich... pro te nanapadlo, ze treba to mnohem vic zajima redaktory Blesku, kteri po techto vecech patraji, nez ze by se tim musel nekdo chlubit???

sakra ( 18. února 2010 13:48 )

Souhlas. Snobové, z nichž je většina zlodějů a podvodníků, se v tomto "kapitalizmu po česku" už nemusejí skrývat se svým "bohatstvím" . Vše už svými penězi a styky ovládají t.j. policii, soudy, politiky i vládu.

gevi ( 18. února 2010 13:00 )

je opravdové nabobské buranství nejvyššího řádu. V dnešní době se vychloubat svými kdovíjak získanými majetky vyžaduje naprostý cynismus.

Zobrazit celou diskusi