Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Češi Haiťanům darovali už 33,5 milionu!

Autor: šim - 
20. ledna 2010
15:07

Češi, děkujeme! Nebýt vaši pomoci, možná by tyto děti další dny nepřežily! Pro Haiti, které před více než týdnem zdevastovalo zemětřesení a podle místní vlády si vyžádalo 100 až 200 tisíc mrtvých, totiž české charitativní organizace vybraly uctihodných 33,5 milionů korun.

„Je skvělé vědět, že se Češi dokáží vcítit do potřeb lidí na druhé straně světa. Velice si jejich pomoci vážíme,“ řekla Blesk.cz Anna Voňavková z organizace ADRA. Ta je jednou z mnoha organizací v Česku, které na pomoc Haiťanům pořádají veřejné sbírky. Za týden, který uplynul od katastrofy, ty největší vybraly přes 33,5 milionu korun! A peníze na účtech i pomocí dárcovských DMS zpráv stále přibývají.

Další 32 milionů pro zdevastovanou zemi přitom chystá vláda a naše hlavní město. Primátor Prahy Bém chce na Haiti poslat i vozy Hummer pražské městské policie. Na Haiti prý najdou lepší využití než na Václavském náměstí. Podle velkého množství peněz, které lidé věnovali zemím postiženým katastrofami, mezi postkomunistickými zeměmi Češi vynikají.

„Na pomoc Haiti jsme vybrali už 16 milionů. A lidé dále posílají. Bereme-li v úvahu srovnatelné země, jako je Slovensko, Maďarsko či Polsko, dávají Češi mnohem více,“ řekl ředitel nadace Člověk v tísni Šimon Pánek,“ řekl Blesk.cz Tomáš Urban z Člověka v tísni.



Jak se pomoc od Čechů k Haiťanům dostane?
„Peníze posíláme organizacím, s nimiž dlouhodobě spolupracujeme a které působí přímo v místě. Z peněz se v okolních státech nakoupí potřebné věci,“ uvedli souhlasně zástupci všech neziskových organizací. „Doprava by spolkla velkou část peněz, takže na samotnou pomoc by toho moc nezbylo,“ dodal Urban.

Co bude za peníze od Čechů nakoupeno?
„Z vybraných prostředků budou zakoupeny například hygienické potřeby, voda, tablety na čištění vody, léky, očkování, stany, plachtoviny,“ řekla Blesk.cz Rosa Šimberská z české pobočky mezinárodní organizace UNICEF. Právě UNICEF International má v plánu během následujícího půl roku poskytnout na pomoc Haiťanům 127 milionů dolarů.

Kdo kolik už vybral?
ADRA – 5,7 milionu (z toho DMS 1,8 mil., na účet 3,9 mil.)
Člověk v tísni – 16 milionů (DMS 3 mil., na účet 12,5 mil., zbytek ostatní dary)
Charita Česká republika – 9,6 milionu (z toho DMS 2,8 mil., na účet 6,5 mil., zbytek tvoří jiné peněžní dary)
UNICEF – 1,2 milionu (DMS 570 tisíc, na účet 730 tisíc)

Chcete také přispět? Více o pomoci najdete níže…
ADRA>>>
Charita>>>
Člověk v tísni>>>
UNICEF>>>

anelam ( 22. ledna 2010 12:36 )

ŽE LIDÉ VŮBEC NĚCO POSÍLAJÍ.STÁLE SE NEPOUČILI...ČERNOBYL-ZA PENÍZE ZE ZBÍREK SE PRÝ MOHLO POSTAVIT 50 TAKOVÝCH MĚST-A CO SE STALO?NIC-ROZKRADLO SE .ETIOPIE-PŘED 30LETY HLADOMOR ZBÍRKY-ZTRHÁVALI NÁM Z PLATU NA POMOC 20KČS-JAK TO DOPADLO?LODĚ NARVANÉ ZBOŽÍM NEMĚL KDO VYLOŽIT-ZKAZILO SE,PENÍZE ROZKRADENY..ATD..TO SI NĚKDO MYSLÍ ŽE TY PENÍZE DOSTANOU TI CHUDÁCI CO JE NÁM UKAZUJÍ V TELCE?????

sakra ( 21. ledna 2010 10:57 )

Češi ano, ale stát se musí ještě radit. Politici budoi mít o čem čvaňhat.

wyatt ( 20. ledna 2010 21:54 )

je jasný, že se 75% rozkrade, ale stát se taková hrůza u nás, tak bychom byli rádi i za ten zbytek...Já jsem poslala několik DMS doufám, že to alespoň někomu pomůže. Jednou jsem zažila slabý zemětřesení na Krétě a úplně mi to stačilo.

gogo ( 20. ledna 2010 19:26 )

Sám Pánek říkal, že když dorazí do cíle potřebným 20% sbírek, tak se jedná o zázrak. Ostatní je rozkradenou cestou ...

mesalina ( 20. ledna 2010 16:32 )

mudrovat umí každý, ale jedna DMS ještě nikoho nezabila, zamyslete se a věřte, že se i vaší zásluhou dostane pomoci potřebným....

Zobrazit celou diskusi