Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Haiti: Rabování, lynčování a ozbrojené gangy

Autor: INT, vk, jos - 
18. ledna 2010
10:01

Kdo uteče, vyhraje. Tímto mottem se nyní řídí většina Haiťanů žijících v tamní metropoli Port-au-Prince, kteří svádí zoufalý boj o přežití. „Je úplně jedno, kam prchneme, hlavní je zmizet z tohoto města,“ popisuje vyhrocenou situaci jedna z žen.

Ulice ovládli gangy a uprchlí vězni. Kdo nemá pistoli, vystačí si s klackem. Neozbrojeni se tam pohybují jen ti největší hazardéři. Statisíce Haiťanů stále čekají na pomoc, které se jim nedostává. Panuje mezi nimi napětí, které přerůstá v otevřené násilí a rabování.

Haitská vláda vyhlásila v pondělí stav nouze, který potrvá do konce ledna. Prezident René Preval uvedl, že pořádek pomůže v Port-au-Prince nastolit 3500 amerických vojáků. V masových hrobech leží asi 70 000 lidí, nikdo se nezdržuje s nákupem rakví - těla mrtých jsou hromadně pálena. Obětí je něco mezi 100 000 až 200 000.

Pomoc, nebo okupace?

Pomoc pro obyvatele Haiti přichází také z Afriky. "Senegal a další africké státy by měly nabídnout obětem zemětřesení na Haiti šanci usadit se na africkém kontinentu. Možná by si zde mohli i vytvořit vlastní stát," řekl na svých webových stránkách senegalský prezident Abdoulaye Wade.

Svět se mezitím obává americké přítomnosti na ostrově s tím, že se začíná podobat okupaci. Tvrdě to vyjádřili zejména Francouzi. ""Jde o to pomoci Haiti, nejde o to okupovat Haiti," nechal se slyšet francouzský ministr Alain Joyandet.

Krutý rasismus

Internetovou sociální sítí Facebook zatím otřásá rasistický skandál. Byla zde založena skupina, která tvrdí, že "černochy na Haiti" není třeba podporovat. "Černoši nejsou ohrožený druh, ale naopak přemnožený. Není sebemenší důvod je ještě podporovat, Země není nafukovací. Akorát si nadělají další a další potomstvo a v lepším případě zase s nataženou rukou čekají, co jim hloupí a sebedestruktivní běloši pošlou," píše se v profilu rasistické skupiny.

Denní realita na Haiti je krutá

Jakmile lidé spatří helikoptéru, dají se do běhu. Když jim k nohám dopadnou krabice s pomocí, propuká chaos. A začíná boj na život a na smrt. Navíc se vrátili těžce vyzbrojení členové gangů, kteří dříve vládli jako diktátoři největší chudinské čtvrti v haitské metropoli Port-au-Prince. Teď touží po pomstě.

Ničivé otřesy všechno změnily. „Je přirozené, že se sem vracejí. Vždy to bylo jejich útočiště,“ řekl policejní důstojník, který slouží v problematické čtvrti plné chatrčí, uliček a stok. Zemětřesení rovněž rozbořilo státní vězení, z něhož uprchlo na 3000 vězňů, kteří se nyní potulují ulicemi.

Členové hlavního gangu jezdí na motorkách a mávají zbraněmi, které ukradli dozorcům při útěku. „Dostali se z vězení a teď se snaží okrádat lidi. Celou minulou noc strávili střílením,“ uvedla obyvatelka problematické čtvrti Elgin Louis (34).

Jakmile na zastávku přijede autobus, okamžitě je plný. Všichni chtějí pryč. Rodiče mají strach o děti. Ulicemi se šíří zápach z rozkládajících se těl. Chybí voda, potraviny i základní hygienické prostředky. Šíří se nemoci. Lidé, kteří ztratili všechno, chtějí zachránit alespoň své blízké. A jedinou jejich šancí je útěk.

V troskách přežila přes 100 hodin

Tato žena strávila v sutinách čtyři dny. Byla dehydrovaná, avšak jinak je podle lékařů v pořádku. Tato žena strávila v sutinách čtyři dny. Byla dehydrovaná, avšak jinak je podle lékařů v pořádku. | Reuters, EPA, ČTK

Spolumajitelku luxusního haitského hotelu Nadine Cardos (62) našli záchranáři živou poté, co strávila více než 100 hodin v troskách hotelu Montana. Lékaři ji léčí kvůli dehydrataci, jinak je žena v pořádku. Z trosek během víkendu byla vyproštěna také Winnie Tillin (1,5). Ta přežila v sutinách 68 hodin. Pro místní se stala holčička hrdinkou. Vyvázla takřka bez zranění.

Pět dní vydržely naživu v troskách budov na Haiti také dvě dívky a několik dalších osob. Přes 1700 záchranářů od úterního zemětřesení našlo podle serveru tyden.cz více než 70 živých lidí. Více než 126 hodin přežila v troskách zhrouceného supermarketu také patnáctiletá dívka. Záchranáři po pěti dnech také vyprostili z trosek zříceného sídla OSN v haitském hlavním městě živého dánského pracovníka organizace.

djaba ( 18. ledna 2010 21:02 )

Ať je tam dirigoval ten nebo jiný,obyčejní lidé neměli ani kapsy, aby je měli hluboké.I dnes, po katastrofě, to nejvíc odnesli ti nejobyčejnější a bohužel zahraniční pomoc nebude nijak výživná.Na Haiti není ani ropa , ani jiné nerosty a kriminalita byla obrovská i před zemětřesením.

hulacisko ( 18. ledna 2010 12:07 )

drazor ( 18. ledna 2010 10:39 )

Je to smutné co se tam stalo,ale pokud jim tam celý svět bude cpát a oni na to budou jen čekat tak si velmi rychle navyknou a budou se jen dívat k obloze a čekat kdo jim co hodí.Tohle známe z Afriky,vyhnaly bílé farmáře,farmy zničily rozebrali si půdu a prd prd.Nějak jsem nepostřehl že by měli nějaký zájen na obnově země,zatím o tom moc nemluví.Dokud tahle zem byla Francouzkou kolonii tak to byl turistický ráj,Francouzové odešli a Haiti se změnila.Nemají na to aby bez dozoru někoho tuhle zem dyly dohromady.Chudoby už se nezbaví,budou jen parazitovat na druhých a ještě za mnoho let se odvolávat na tuhle katastrofu.Oni nechtějí makat mají zájem jen čekat na pomoc,kdo za ně něco udělá nebo kdo jim co dá.Já rozhodně nic to radši dám peníze na naše děti(onkologie,postižení),to mě zajímá víc.Ne to co se děje u Ameriky,tady jsme doma sem dávejme své peníze,na svoje lidi!!!!!!!!

c3rb3r0s ( 18. ledna 2010 09:42 )

Podle mě by bylo nejlepší hodit na to město atomovku a předstírat že se to nikdy nestalo, bylo by to i mnohem levnější.

Zobrazit celou diskusi