Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nebezpečné autobusy v Brně: Tady je důkaz!

Autor: Michal Budík, Ondřej Požár - 
15. ledna 2010
12:10

Jak jsou na tom pneumatiky na autobusech a trolejbusech brněnského Dopravního podniku? Blesk už minulý týden upozornil na to, že - slušně řečeno - často za moc nestojí. Nyní jsme si na ně posvítili s pomocí speciálního měřidla.

Přinášíme jasný důkaz, že některé pláště odporují nejen interním předpisům DPMB, ale také silniční vyhlášce.

Podle původního vyjádření mluvčí DPMB Hany Pohanové by měly být všechny pneumatiky na brněnských hromadných dopravních prostředcích na zimu úplně nové. Takový plášť má podle pracovníka brněnského pneuservisu Chára Sport hloubku dezénu v rozpětí od 18 do 22 milimetrů.

Blesku se ale ještě ve čtvrtek, tedy téměř po týdnu ode dne, kdy jsme na problém poukázali, podařilo už na třetí pokus vyfotit pneumatiku s hloubkou vzorku pouhé 3 milimetry!

Provozní ředitel DPMB Jiří Valníček přitom už v úterý Blesku tvrdil: „Na našich vozech nenajdete pneumatiku, která by měla menší hloubku vzorku než 5 milimetrů!“

Ani to by přitom podle slov ředitele Znojemské dopravní společnosti Psota Petra Chadima nebyla žádná velká výhra. „Takové pláště už bychom dávali na zimu pryč. V tomhle si nehrajeme, nestojí nám to za ten případný problém,“ uvedl Chadim s tím, že na kvalitu pneumatik ve firmě dohlíží především servisní šéf.

Průběžně si ji ovšem musí hlídat také sami řidiči. „Uvědomují si, že nevozí mrkev, ale lidi. A že když se pak náhodou něco stane, tak jsou z nich rázem zločinci,“ uvedl ředitel firmy, která zajišťuje městskou hromadnou dopravu ve Znojmě.

Otázkou zůstává, proč šéfové DPMB nechali situaci s pneumatikami zajít tak daleko. Jsou snad tak dobrými hospodáři? Podle názoru řadových pracovníků DPMB rozhodně ne.

„Hlavně, že máme autobusy polepené dalšími a dalšími nálepkami, když na tom může nějaký kamarád vydělat,“ posteskl si například jeden z nich.
Kritici poměrů také sborově poukazují na nepřiměřené manažerské platy. Ty by podle neověřených informací Blesku mohly v některých případech atakovat dvousettisícovou hranici.

„K této záležitosti se nebudeme vyjadřovat,“ odbyla Blesk mluvčí Hana Pohanová. Dotaz na vyši platů manažerů DPMB jsme chtěli položit také náměstkovi brněnského primátora Martinu Anderovi. Ten ale včera nezvedal telefon.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi