Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Otužilci ve Vltavě: Voda měla jen 4 stupně!

Autor: ČTK, šim - 
26. prosince 2009
15:10

Letošního Memoriálu Alfreda Nikodéma, otužilecké plavecké soutěže ve Vltavě, která měla jen 4 stupně, se účastnilo 162 otužilců z České republiky, Anglie, Belgie, Německa a Slovenska.

Podle ředitele soutěže Tomáše Prokopa jde o nejvyšší počet plavců v porevoluční éře tohoto memoriálu. Plavci soutěžili na třech tratích - 100, 300 a 750 metrů. Mezi otužilci bylo i 29 žen.

Na nejdelší trati zvítězil přemožitel kanálu La Manche David Čech, nejrychlejší ženou na stejné trati byla Lenka Pacáková, která doplavala celkově třetí.

Na třiašedesátý ročník memoriálu, který doprovázelo slunečné počasí, si opět přijel až z Olomouce zaplavat i legendární otužilec Ladislav Nicek. Letos ale neplaval s ostatními soutěžícími, pořadatelé pro něj vyhradili speciální trať. "Já jsem nechtěl jet, protože už jsem příliš starý. Ale pan Prokop mě přemluvil," řekl šestadevadesátiletý plavec.

Soutěži přihlíželi z nábřeží stovky diváků. Ve vodě, která měla čtyři stupně Celsia, se plavalo ze Slovanského ostrova směrem k Národnímu divadlu. Mezi soutěžícími byli i přemožitelé kanálu La Manche Petr Mihola a Richard Haan, sólista Státní opery Praha. Nejmladším účastníkem byla čtrnáctiletá Anna Kuřinová z Hradce Králové. Věkový rozdíl mezi nejstarším a nejmladším účastníkem tak byl 82 let.

Mezi otužilci nechyběla ani plavkyně Táňa v šestém měsíci těhotenství, která je partnerkou ředitele soutěže Tomáše Prokopa. Na trati ji doprovázel. "Trénovala celou podzimní i zimní sezonu, takže dokud jí tělo říká, že má plavat dál, tak plave," řekl o své partnerce Prokop.

Pořadatelé si letošní ročník pochvalovali. "Podařilo se nám počasí a zároveň voda byla ledová. Takové podmínky jsou pro otužilce ideální. Jediné, co nám chybělo ke štěstí, bylo, že nevydržel sněhový poprašek," konstatoval ředitel memoriálu.

Poprvé o Vánocích plavali ve Vltavě otužilci v roce 1923. Letos také uplynulo 60 let od skonu propagátora otužileckého plavání Alfreda Nikodéma.

Největší zimu zažili otužilci v roce 1946. Plavat se mělo u Železničního mostu. Teplota vzduchu ale klesla na 25 stupňů pod nulu a pořadatelům nepomohly ani sekyry, jimiž led rozbíjeli. Voda totiž okamžitě zamrzala, takže plavat se nakonec nedalo. Nejvíce otužilců se zúčastnilo 30. ročníku memoriálu v roce 1976. Zaplavat si jich tenkrát přišlo k Národnímu divadlu 214.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi