Otestovali jsme po roce pražské klobásy!

Autor: Monika Rubešová - 
15. prosince 2009
11:07

Jaké jsou klobásy ze stánků na Václavském náměstí a z vánočních trhů? Dobré, plné masa, nebo nás prodejci šidí? Václavskou klobásu testoval Blesk už loni. Dopadla skvěle.

Letos jsme pokus zopakovali. Klobásy jsme nechali analyzovat Státním veterinárním ústavem v Praze. A výsledky? Klidně si je kupte, pochutnáte si!

Blesk se rozhodl otestovat kvalitu nabízených klobás. Na vánočních trzích na náměstí Míru, Václavském a Staroměstském náměstí jsme zakoupili po jedné klobáse u náhodně vybraného stánku. Do testu jsme navíc opět zařadili i tradiční Václavskou klobásu z celoročního stánku uprostřed Václavského náměstí. Celkem jsme tak nechali udělat rozbor čtyř klobás.


Každou jsme ihned po nákupu zabalili do termosáčku a opatřili štítkem. Takto jsme je předali do rukou vedoucího oddělení chemie Státního veterinárního ústavu Jan Rosmuse. „Analýza prokázala, že všechny klobásy byly dobře vyuzené. Nebyla u nich použita metoda, která by vedla ke vzniku polycyklických aromatických uhlovodíků. Ty mohou být karcinogenní,“ vynesl ortel Jan Rosmus.

Klobásy obstály i v analýze obsahu masa. „Podle mého názoru jsou všechny vyvedené. Někde je sice masa trochu méně, ale není to nic, čeho by se člověk musel štítit,“ dodal Rosmus. A ve které klobáse je nejvíce masa? V tradiční Václavské! Tu jsme koupili u klasického celoročně otevřeného stánku před hotelem Evropa.

Žebříček klobás podle obsahu masa:
1. místo: Václavská klobása
cena: 50 Kč (včetně 2 ks chleba, v nabídce hořčice, kečup, majonéza)
obsah masa: 92,43 %
místo nákupu: stánek před hotelem Evropa, Václavské náměstí

Redaktorka Blesku si na klobásce pochutnala Redaktorka Blesku si na klobásce pochutnala | David Malík, Tomáš Vrbenský

 

2. místo: klobása z náměstí Míru
Cena: 45 Kč (včetně 1 ks pečiva, další kus za příplatek 2 Kč, v nabídce hořčice a kečup)
Obsah masa: 79,73 %
Místo nákupu: vánoční trhy před kostelem sv. Ludmily

„Kolik kusů pečiva si dáte?“ ptal se stánkař „Kolik kusů pečiva si dáte?“ ptal se stánkař | David Malík, Tomáš Vrbenský


3. místo: klobása ze Staroměstského náměstí

Cena: 50 Kč (v ceně chléb, hořčice i kečup – volně přístupný na pultě, možnost nechat si dát klobásu do bagety)
Obsah masa: 75,25 %
Místo nákupu: vánoční stánek nedaleko památníku Jana Husa
Grilovaná dobrota v mrazivém počasí Grilovaná dobrota v mrazivém počasí | David Malík, Tomáš Vrbenský


4. místo: klobása z Václavského náměstí

Cena: 50 Kč (v ceně chléb, hořčice i kečup – volně přístupný na pultě, možno si vzít i plastový příbor)
Obsah masa: 74,25 %
Místo nákupu: vánoční stánek ve spodní části Václavského náměstí
I za klobásky ve stánku na ulici se musí zaplatit I za klobásky ve stánku na ulici se musí zaplatit | David Malík, Tomáš Vrbenský

hihihi ( 16. prosince 2009 02:24 )

votestuje každej akorát svou klobásu.

sosacek ( 15. prosince 2009 12:40 )

.. za přiblblou reklamu..

Zobrazit celou diskusi