Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dechové zkoušky pro myslivce

Myslivce před honem na bažanty kontrolovali policisté. Čekali na ně před místní hospodou.
Myslivce před honem na bažanty kontrolovali policisté. Čekali na ně před místní hospodou.  (Autor: Helena Lacinová )
Autor: lac - 
8. listopadu 2009
05:00

Do lesíčka na čéékanou, šel mladý myslivec..., zpívá se ve staré české písničce. Za ním šla jeho milá a bohatýr ji omylem zastřelil místo laně. Píseň zní jinak, ale kolikrát už se podobný scénář odehrál. A často při tom hrál roli alkohol.

Se začínající loveckou sezonou vyrazili policisté kontrolovat muže v zelených kamizolách. Dechové zkoušky byly včera na honech v severních Čechách a na jižní Moravě negativní. Ve Škrli na Chomutovsku se policisté objevili v sobotu před honem místního sdružení.

„Nealko pivo, limonádu, na zahřátí horkou polévku. To jediné jsme si ráno dali,“ tvrdil šéf místních myslivců Vladimír Mrzílek (65) a dodal, že dát si panáka před honem nebo v jeho průběhu si v dnešní době málokdo dovolí. „Přišli by o průkaz, většina přijela autem,“ argumentoval.

Testovací přístroj policistů mu dal za pravdu. Nikdo nenadýchal ani zbytkový alkohol. „Na kontroly chodíme namátkově i po honu,“ řekl Filip Treml z chomutovského policejního oddělení bezpečnosti zbraní.

Kromě toho, že s alkoholem v krvi jsou myslivci nebezpeční sobě i okolí, hrozí jim pokuta až 50 tisíc korun.


Když myslivci špatně míří...

Prosinec 2005 – Myslivec postřelil kolegu na jihu Plzeňska. Zřejmě se jednalo o nešťastnou náhodu.

Srpen 2006 – S divočákem si spletl myslivec (33) muže (†55), který byl večer na procházce. U Hřebče na Kladensku ho střelil přímo do srdce.

Prosinec 2007 – Myslivec u Nové Hradečné na Olomoucku usmrtil výstřelem z kulovnice svého kolegu (†53). Střelec byl opilý.

Červenec 2008 – Na Slovensku zastřelil myslivec (40) svého kolegu (24) v autě, když si podávali zbraň, aby mohli zastřelit srnce.

Srpen 2008 – Na Nymbursku při lovu kachen postřelil otec svou dceru (†13). Ta zraněním způsobeným brokovnicí podlehla.


 

ouha ( 8. listopadu 2009 07:05 )

Kolik tříd základní školy jste, autore, absolvoval? Jste pologramotný, nevzdělaný balvan, nepište do médií!

Zobrazit celou diskusi