Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V knihovně plzeňských práv chybí 175 prací

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM)
Autor: ČTK, šim - 
25. října 2009
14:00

V knihovně Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) chybí asi 175 rigorózních prací, které byly obhájeny od roku 2006.

V České televizi to řekl pověřený šéf fakulty Jiří Pospíšil. Zdůraznil, že to neznamená, že práce neexistují nebo vznikly podvodem. Vedení školy se je nyní snaží najít v jiných částech fakulty. Kontrola rigorózních prací vyplývá ze skandálu, který na zdejší právnické fakultě začal plagiátorskou aférou jednoho z členů vedení.

"My v tuto chvíli stahujeme tyto práce z celé fakulty, protože se některé nachází na jednotlivých fakultách," řekl Pospíšil v Otázkách Václava Moravce. Pokud se pracovníkům školy chybějící práce nepodaří nalézt, škola podle Pospíšila požádá jejich autory, aby poskytli kopii.

To ale absolventi ze zákona udělat nemusí. "Autor práce dnes není povinen následně nám dát kopii, to je jeho dobrá vůle," řekl Pospíšil. Uchovávat všechny kvalifikační práce v knihovnách vysokým školám od roku 2006 přikazuje zákon.

Největší skandál českého vysokého školství po roce 1989 začal na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni před měsícem. Na fakultě nejsou některé práce studentů, zjistilo se, že část lidí ji absolvovala zřejmě nestandardně rychle. V souvislosti s případem, který začal plagiátorskou aférou, z funkcí odstoupili už dříve děkan Jaroslav Zachariáš a proděkani Milan Kindl a Ivan Tomažič. Tři hlavní aktéři celého skandálu odejdou také ze školy. Ministerstvo školství podalo kvůli aféře trestní oznámení.

"Ta škola dneska z hlediska výuky normálně funguje. Jsem přesvědčen, že pokud se ty věci vyšetří, pokud se odstraní systémové problémy, tak ta škola má šanci dál fungovat zcela bez problémů," dodal Pospíšil.

Ministerstvo školství nyní prověřuje i další právnické fakulty a vysoké školy, zda v nich nedocházelo k podobným pochybením jako v Plzni. Ředitel odboru vysokých škol ministerstva školství Václav Vinš řekl, že výsledky šetření ze všech vysokých škol bude mít úřad k dispozici v polovině ledna.

Podle ombudsmana Otakara Motejla aféru rozviřuje mediální tlak. "Za všechno může Ústavní soud, kdyby byly volby, nebyla by aféra na Západočeské univerzitě," řekl v pořadu s tím, že pokud by se předčasné volby původně plánované na začátek října konaly, bylo by v současné době o čem psát.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

orion190 ( 25. října 2009 18:05 )

A NEVÍ, CO PLÁCÁ . Kombinace nikotinu a stáří dělá své...

bobina ( 25. října 2009 16:25 )

nebo se z něj začíná stávat sklerotický stařík. Jinak si nedovede vysvětlit jeho změnu v úvaze a v jednání. Je to bída a měl by skončit. Bourá na silnici i v myšlení a je to zbytečné. Důchod volá hola hola!!!!

ajaztassi ( 25. října 2009 15:18 )

Kdyby byly volby, tak by se kupčilo s diplomy dál bez povšimnutí. Pane Motejle, to jste mě dost zklamal.

gogo ( 25. října 2009 15:17 )

Místo aby odsoudil plzeňské "praktiky", tak plácne takovou hloupost... A ta je náš dohližitel na právo a pořádek v něm ! !

Zobrazit celou diskusi