Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nové mosty nás před záplavou neochrání!

Autor: Vlaďka Hradská - 
20. října 2009
05:11

Vyhodila radnice 8 milionů? Úředníci se přou jako v Kocourkově: Jsou špatně mosty, nebo koryto potoka?

Tři mostky přes potok Řečička postavil Jindřichův Hradec, aby ochránil zdraví a majetek obyvatel osady Otín před záplavami. Jenže… Stavby za více než 8 milionů korun podle odborníků plánovanou dvacetiletou vodu nepoberou. „Jsou to vyhozené peníze,“ tvrdí jeden z obyvatel Otína Zdeněk Hronza. Radnice má však opačný názor a tvrdí: Mosty jsou v pořádku!

Lidé v osadě Otín se bojí, že při záplavách se voda rozlije do okolí a zaplaví některé domy. „Staré mostky musely kvůli malé průtočnosti a zadržování vody zmizet. Za dotační peníze se postavily nové a výsledek? Situace je skoro stejná jako předtím. Někdo to musel špatně vypočítat,“ rozčiluje se Zdeněk Hronza. Jeho názor potvrzuje i studie, kterou nechalo vypracovat ministerstvo zemědělství. Podle ní jeden z nových mostků pojme pouze dvouletou a další dokonce jen jednoletou vodu.

„Trváme na tom že mosty jsou postaveny správně. Problém je v tom, že koryto potoka neodpovídá dvacetileté vodě. Až bude koryto Řečičky upraveno a vybagrováno, pojmou mosty dvacetiletou vodu,“ řekl vedoucí oddělení investic jindřichohradecké radnice Vladimír Krampera.

Správcem Řečičky je Zemědělská vodohospodářská správa, která takové řešení pokládá za nesmysl. „Během čtyř let chceme upravit koryto proti povodňové vlně. Už jsme zahájili přípravné práce. Prohloubení dna koryta pod mostem by způsobilo zpětnou vlnu. Průtok pod novými mosty je podstatně nižší, než je plánovaná dvacetiletá voda. Jediné řešení je zvýšit mostky,“ prohlásila mluvčí správy Jana Timmermansová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi