Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Prazdroj: Půllitr bude o 1 Kč dražší!

Pivo
Pivo  (Autor: Blesk.cz)
Autor: ČTK, šim - 
16. října 2009
18:27

Plzeňský Prazdroj zvedne od listopadu ceny u pětiny prodávaného piva. Půllitr sudového Pilsner Urquell zdraží o korunu na 20,90 Kč, podraží obě jedenáctky i nealkoholický Birell.

Zvýšení cen se naopak nedotkne sudové ani láhvové "desítky" Gambrinus, nejprodávanějšího českého piva. Potvrdili to hostinští, kteří od pivovaru obdrželi nové ceníky. Se zdražením piva počítá také Rodinný pivovar Bernard v Humpolci.

"U všech zdražovaných značek jde v průměru o jednoprocentní nárůst, což dorovnává průměrnou roční inflaci v ČR," uvedl mluvčí Prazdroje Jiří Mareček. Dodal, že zvýšení cen se dotkne zhruba pětiny prodávaného piva, kterého loni skupina s pivovary Plzeň, Nošovice a Velké Popovice uplatnila na českém trhu 7,9 milionu hl. Pivovar zvyšuje ceny téměř pravidelně každý rok v listopadu. Podle Marečka to bude letos nejmenší zdražení.

Kromě prémiového Pilsneru Urquell zdraží také jedenáctky Kozel a Excelent, který se prodává přesně rok. "Excelent jsme rok prodávali za zaváděcí ceny a nově už bude jeho cena odpovídat výrobním nákladům a pozici tohoto piva na trhu," uvedl Mareček. Cena láhvového Excelentu vzroste o korunu na 11,90 za půllitr.


273074:gallery:true:true
Mluvčí pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek řekl, že zdražení je kvůli chystanému zvýšení DPH a spotřební daně nevyhnutelné. O kolik pivo Bernard podraží a k jakému termínu se bude ceník měnit, podle něj ale zatím nebylo rozhodnuto. Pivovar loni uvařil rekordních 188 000 hektolitrů piva. V letošním prvním pololetí zvýšil meziročně výstav o 5,2 procenta na 95 688 hektolitrů. Jako jediný na Vysočině produkuje také nealkoholická piva.

"Náklady na energie, přepravu, cenu práce či suroviny se nám daří optimalizovat, ale zůstává inflace. Její míra je letos nízká, proto pivaři úpravu cen pocítí minimálně. Na nákladech na výrobu a především suroviny nemůžeme šetřit, vyžadují si to tradiční receptury a varní postupy," řekl zastupující ředitel Prazdroje Mike Walsh.

Sládek Pivovaru Janáček na Uherskohradišťsku Jaroslav Horehleď  řekl, že Plzeňský Prazdroj byl vždy ten, kdo ceny piva ovlivňoval. "Zatím ale nevím o tom, že by se něco takového připravovalo. Pokud k tomu dojde, tak určitě ne od listopadu," dodal.

Loni v listopadu zdražil Prazdroj pouze čepovaná piva. Desítku Gambrinus o 70 haléřů na půllitru, Pilsner Urquell, tedy "dvanáctku Prazdroj" o korunu. V průměru činilo zvýšení cen čtyři procenta.

Restaurace v Plzni budou nárůsty kopírovat, některé zvednou ceny mírně více. Shodně očekávají pouze mírný úbytek hostů.

Prazdroj, který je plně ve vlastnictví druhého největšího pivovarnického uskupení ve světě SABMiller, měl za uplynulý finanční rok duben 2008 až březen 2009 hrubý zisk 4,61 miliardy korun, meziročně o 0,3 procenta vyšší. Celkové tržby se zvedly o jedno procento na 15,84 miliardy Kč. Pivovar je jedničkou v ČR s polovičním podílem na trhu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ruisendaal ( 16. října 2009 21:09 )

začátek řetězové reakce. Nebude dlouho trvat a ostatní se pozvolna přidají. Když zdraží i hospodští, tak zákazníků jim také ubude, už teď naříkají. Pivní národ ale jistě zůstaneme, kdyby na chleba nebylo. Kde se pivo vaří, to další bych ale poopravil!

istyl ( 16. října 2009 19:58 )

odůvodnit by se dala i cena 100,-Kč/l. To by bylo rito, to by se vydělávalo!!Jó, byznys je byznys!!!Kdo řekne : tak si ho pak už pijte jen sami...něco na tom bude!!!Jsou i jiná piva a dobrá a levná....

Zobrazit celou diskusi