Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na právech v Plzni zmizela Grossova 'diplomka'

Proděkani právnické fakulty Ivan Tomažič (vlevo) a Milan Kindl vcházejí do budovy rektorátu. Na kobereček si je pozval rektor univerzity Průša.
Proděkani právnické fakulty Ivan Tomažič (vlevo) a Milan Kindl vcházejí do budovy rektorátu. Na kobereček si je pozval rektor univerzity Průša.  (Autor: Foto Blesk – Zbyněk Schnapka)
Autor: zb - 
24. září 2009
05:00

Chybějí disertační práce prominentů! Proděkana vyšetřuje policie. Ztratila se i diplomová práce expremiéra Grosse!

Skandál otřásá Právnickou fakultou Západočeské univerzity v Plzni. Děním na škole se zabývá už i policie. Bude prověřovat disertační práci proděkana Ivana Tomažiče, který v ní opsal desítky stránek textu. Je podezřelý, že porušil autorský zákon. Zároveň se provalil další veliký malér. V právnické knihovně chybí 35 z šedesáti obhájených disertačních prací, na jejichž konci je udělení titulu PhDr.

„Jde třeba o práci bývalého náměstka policejního prezidenta Jana Brázdy nebo Čunkova advokáta Eduarda Bruny, do jehož kanceláře nastoupil jako koncipient Stanislav Gross,“ řekl Blesku student a člen akademického senátu Martin Marek. Na fakultě chybí také Grossova diplomová práce. „Nikdy nebyla zanesena do systému knihovny,“ tvrdí Marek.

Titul PhDr. bylo možné v Plzni sehnat během pár měsíců. Jinde o něj studenti ale usilují několik let. Třeba proděkan Tomažič zpracoval disertační práci za tři a půl měsíce. Jeho školitelem byl další proděkan Milan Kindl. Ten se kolegy teď zastal a všechny šokoval. Podle něj byla disertační práce vyrobena záměrně jako plagiát a vyměněna v knihovně za původní práci. „Měla pomoci odhalit člověka, který z fakulty vynáší interní informace,“ prohlásil Kindl.

Lumpáren na právnické fakultě ale může být mnohem víc. Disertační a diplomové práce prominentů mohou být jen špičkou ledovce. Mluví se o třeba tom, že ze 400 přijatých studentů práv, jich na školu vzali 60 bez přijímacích zkoušek. Přitom se na fakultu hlásilo asi tři tisíce zájemců.

Co mimo jiné objevili studenti:
Stanislav Gross, bývalý premiér: chybí jeho diplomová práce

Jan Brázda, bývalý náměstek policejního prezidenta a bývalý šéf plzeňské policie: chybí disertační práce

Eduard Barna, advokát Jiřího Čunka, do jeho kanceláře nastoupil jako koncipient Stanislav Gross: chybí disertační práce

Daniel Telecký, předseda akademického senátu Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, pracuje v advokátní kanceláři proděkana

Martina Kindla: chybí disertační práce

gevi ( 24. září 2009 20:41 )

že takové podfuky se mohou stát jen v dnešním režimu bych rád připomenul minulost. Na vojně jsem byl (v roce 1972/73) jako absolvent na štábu, kde to byl samý podplukovník inženýr a major inženýr, kteří své tituly zřejmě dostali rozkazem. Můj podplukovník inženýr (vyučený panský krejčí) nechal pravopis zcela na mně, protože věděl, jak je na tom špatně. A procenta plnění jakýchsi nesmyslných úkolů jsem mu počítal taky, protože to neuměl. Také vím osobně z vlastní zkušenosti, jak studoval Ivan Hlinka na VŠE v Praze. Posílal tam index. A tak studovali všichni vrcholoví sportovci. Takže klídek, situace je lepší aspoň v tom, že dneska leccos vyjde na veřejnost.

imrich ( 24. září 2009 17:37 )

Je mi jasné, že čtenáři Blesku nebazírují na podrobnostech a faktech a plně se nachají ukojit pěticentimetrovými nadpisy a obrázkem, ale tenhle článek psal pěkný packal! Na žádné právické fakultě, tedy ani na té plzeňské, nejde získat titul PhDr., ten lze získat na fakultě filosofické, což dosti podstatný rozdíl. Zřejmě chtěl pisálek napsat titul Ph.D., což je vědecký doktorát. Dále pan Gross studoval práva a logicky tedy psal i diplomku na pražských právech, tedy na právniské fakultě UK, nikoli v Plzni!!!! V Plzni si dělal jen titul JUDr. A samozřejmě máslo na hlavě nemají jen v Plzni, prototože diplmka Grosse se ztratila na pražské fakultě, nikoli plzeňské! Ach jo, pisálkovi by měli snížit premie.

vrba ( 24. září 2009 15:35 )

Parodn, poslal jsem to omylem. Jen jsem chtěl podotknout, že já to tak černě nevidím.

vrba ( 24. září 2009 15:34 )

Bez jakékoli osobní zášti, abyste mi to zase nevyčetl, musím konstatovat,

derek ( 24. září 2009 15:10 )

Standa nechtěl ,aby se zjistilo že to nenapsal a že vysoké školství je vysměch všemu

Zobrazit celou diskusi