Velký test burčáku!

Autor: Ondřej Požár - 
14. září 2009
05:12

O víkendu se do Znojma sjeli příznivci dobrého vína. Loni na tradiční vinobraní dorazilo osmdesát tisíc lidí, letos to bylo zřejmě slabší, ale i tak bylo centrum města narvané.

Návštěvníky však lákal nejen burčák, ale i kvalitní vína. Blesk burčák otestoval!

Vzorky Blesk s odborníkem hodnotili v sobotu kolem 16. hodiny. „Za dvě hodiny už je kvalita burčáku jiná, je po něm, šťáva takzvaně přejde, zhnědne, má víc alkoholu,“ vysvětlil Jiří Hort (37), který má mezinárodní degustátorské zkoušky a vyrábí v Dobšicích kvalitní víno.

Burčák: Sezóna bouřlivého vína začala letos dřív >>

„Letos se kvalita burčáku na vinobraní hodně zlepšila. Většina prodejců ho bere od dobrých a velkých výrobců,“ dodal vinař.

Degustátor burčák otestoval a oznámkoval podle tradiční vinařské stupnice. A jak to dopadlo? Jeden ze vzorků prospěl na výbornou. 'Dá sa pít'. Druhý už tolik nechutnal a spadl do kategorie 'Nedá sa pít'. Třetí byl podle degustátora i podle redaktora Blesku 'dobrý leda pro Pražáky'.

Vinné sklepy Lechovice, 12 Kč/2 dcl

Burčák vyrobený z odrůd Müller Thürgau a muškát
„Žlutavá barva bez náznaků zhnědnutí, krásně moštová chuť, pěkné aroma, burčák je čistý a čerstvý, v chuti ještě nepřevládá alkohol, je ho tam jen 3 až 4 %. Vyrobili to z hroznů o cukernatosti 18 až 19 stupňů, dá se pít!“ zhodnotil burčák Jiří Hort.

Mojmír Vojtek, Hradiště u Znojma, 14 Kč/2 dcl

Burčák vyrobený z odrůd Müller Thürgau a Iršai Oliver kvůli aromatice
„Vůně působí unaveně, je hodně kvasná, už tady vystupuje alkohol. Burčák působí mladším dojmem, ale brzy takzvaně přejde a nemá správnou hustotu. Barva už má tóny do hněda. Byl vyrobený z méně vyzrálých hroznů,“ znělo hodnocení Jiřího Horta poté, co vyzkoušel vůni, prohlédl barvu a ochutnal na jazyku.

Magda Tomášová, Sedlešovice-Nový Šaldorf, 13 Kč/2 dcl

Burčák vyrobený z odrůdy Müller Thürgau
Špatnou kvalitu tohoto vzorku odhalil po napití i reportér Blesku. „Když si čichnu, převládají tam kyseliny. Barva je hnědá, burčák už obsahuje hodně alkoholu. Je překvašený, pozná to i laik. Navíc z této šťávy už nebude ani dobré víno. Zřejmě to nechali kvasit ve špatně vymyté nádobě,“ nebral si servítky vinař a degustátor Jiří Hort.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi