Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Romské ghetto Janov na vlastní kůži

Autor: Karolina Brožová - 
11. září 2009
15:59

Hluk, špínu, rvačky... To všechno zažívá na vlastní kůži Jaroslav Škárka z Věcí veřejných, který se na týden dobrovolně nastěhoval do problematického sídliště Janov v Litvínově.

Jaroslav Škárka se rozhodl, že podnikne to, na co ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb nenašel dost odvahy. Na týden se nastěhoval do bytu na Janově, kde kromě odpojené elektiřny nemá ani vodu, protože prasklo potrubí. "V domě se patrně neuklízelo od dob existence socialistické domovnice, mám problém dotknout se klik i tlačítek ve výtahu," popisuje ve svém blogu Škárka.

Škárka se do Janova nastěhoval z čistě prozaického důvodu. Kandiduje totiž v Ústeckém kraji do Parlamentu a problémy místních si chce zkusit na vlastní pěst. Svojí roli hraje samozřejmě i fakt, že mu to přihraje jistě mnoho voličů navíc. "Je mi hrozně líto všech, kteří v Janově pracují, vychovávají děti, odvádějí daně do státní kasy. A přitom jsou v podstatě neustále, 24 hodin denně, v ohrožení. Nejenže se brodí odpadky, ale ještě ke všemu se musí bát o své peněženky, o svá auta na parkovištích a také o své zdraví," říká Škárka. Sám naznačuje, že život na tomto sídlišti je strašný. "Celý den tu štěkají volně pobíhající psi, pořvávají lidé, nepříjemnou atmosféru dokresluje všudypřítomná špína," popisuje.

Ačkoliv je podle něj sídliště pěkně nebezpečné, policisty tu prý nepotkáte. Od pondělí do středy je viděl jen jednou, když městští strážníci přijeli řešit dopolední rvačku v romské rodině. "Rozhodně bych je tu čekal i večer, kdy hlukem drnčí okna, ale nejsou tu," tvrdí Škárka.

Škárka dění v Janově popisuje den po dni na svých stránkách www.jaroslavskarka.cz. A jako politik už má rozmyšlené i řešení této situace: dávky by odebíral těm, kteří narušují veřejný pořádek, posílil by hlídky policistů i kamerový systém. Ve sněmovně by zkusil prosadit zákon, podle kterého by k nastěhování nového nájemníka museli dát souhlas i sousedé. V neposlední řadě by zavedl normu, která by stanovila, kolik metrů čtverečních je potřeba na jednoho člověka v bytě.

Čtěte také: Sídliště Janov? Nedá se tu žít, tvrdí obyvatelé >>