Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sídliště Janov: Nedá se tu žít, tvrdí obyvatelé

Rom vyzbrojený sečnou zbraní si dal cigaretku...
Rom vyzbrojený sečnou zbraní si dal cigaretku...  (Autor: Foto pro Blesk - čtenář Blesku)
Autor: ČTK - 
30. března 2009
20:59

Lidé z litvínovského sídliště Janov si opět stěžovali na chování některých nepřizpůsobivých obyvatel této problémové oblasti. Při zahájení razantních kontrol včetně nočních razií se situace skutečně zklidnila, nyní už ale nepřizpůsobivým opět otrnulo, řekl dnes v diskusi s vedením města Karel Pauš, jeden z účastníků setkání.

Místostarosta Martin Klika (ČSSD) přítomným přislíbil posílení městské policie o čtyři strážníky, mobilní služebnu v dodávkovém voze a rozšíření kamerového monitorovacího systému. Se státní policií navíc vedení města vyjednává o tom, že počet policistů pro Litvínov se zvýší o deset a zaměří se právě na janovské sídliště. Se zástupci radnice se dnes sešlo asi 40 lidí, od posledního setkání v prosinci tak zájem obyvatel výrazně poklesl. V Janově žije řada nepřizpůsobivých občanů, zejména Romů. Stěhují se tam navíc sociálně slabí obyvatelé z jiných regionů i ze Slovenska. Starousedlíci říkají, že trpí a jejich byty jsou neprodejné.

"Od posledního setkání se toho příliš nezměnilo. Nepřizpůsobiví a neplatiči nájemného nám stále ztrpčují život, zejména hlukem v nočních hodinách. Ničí majetek, nezletilí Romové užívají i návykové látky. Je to peklo, nevyspím se do práce," prohlásil Pauš.

Klika vypočítával, co už úřady a strážníci podnikli, aby situaci řešili. "Od listopadu jsme zkontrolovali 4541 obyvatel sídliště, z toho 91 lidí s trvalým pobytem mimo Litvínov. Nejvíce se přistěhovalo ze Slovenska, celkem 15 lidí," uvedl. Z prověřených lidí je podle něj 221 příjemců sociálních dávek. "Kontrola zjistila, že 123 rodin uvedlo nepravdivé informace, či je neaktualizovalo. Dávky jim proto byly odejmuty. Nejčastěji proto, že příjem rodin převyšoval deklarovanou částku," dodal.

Městská policie řešila na sídlišti od listopadu podle jejího velitele Zdeňka Urbana 1504 událostí, z toho 283 přestupků proti veřejnému pořádku.

Litvínov má podle starosty Daniela Voláka (ODS) už přislíbenou dotaci 3,36 milionu eur (asi 94 milionů korun) z operačního programu EU na regeneraci janovského sídliště. "Práce na revitalizaci sídliště chceme zahájit v příštím roce, čerpat dotaci můžeme do roku 2013," řekl.

Na janovském sídlišti žije 6000 lidí. Město spolupracuje s majiteli bytů v Janově, kteří už vystěhovali řadu neplatičů nájemného a další desítky vystěhování čeká.